Bild från tidigare publicering om den aktuella firman.
1 av 2
Bild från tidigare publicering. Foto: Arkivbild.
Jessica Wejemark, säkerhetschef på Borås Energi- och miljö.
2 av 2
Jessica Wejemark, säkerhetschef på Borås Energi- och miljö. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio

Togs på bar gärning - tömde tankbil i avloppsbrunn

Jessica Wejemark: Satte bevakning på brunnen
1:41 min

Efter tips om att en firma olovligen tömde avfall i en kommunal avloppsbrunn sattes väktare att punktmarkera brunnen. I onsdags togs en man på bar gärning.

Mannen är nu misstänkt för grovt miljöbrott. Själv nekar han till brott.

Det var i onsdags morse som väktare såg hur mannen, som driver en avfallsfirma, sågs tömma sin tankbil i en kommunal avloppsbrunn i Borås.

Väktaren gjorde ett så kallat envarsgripande och stoppade mannen, samt larmade polisen. Mannen greps och hans tankbil togs om hand av polisen. Dessutom togs prover på vad mannen tömt i den kommunala brunnen.

Att väktare fanns på plats just då var dock ingen tillfällighet. Anmälningar mot att firman hanterat avfall oseriöst har varit en följetong under dryga femton år. P4 Sjuhärad har bland annat berättat om hur grannar till mannens firma sett hur han tömt och rengjort sin tankbil på tomten och att de efter det har känt en skarp diesellukt i sina källare.

Och för några veckor sedan fick Borås Energi- och miljö tips om att mannen brukade tömma sin bil vid vissa tidpunkter i en speciell avloppsbrunn. Borås Energi och miljö bestämde sig därför för att punktmarkera den aktuella brunnen med hjälp av väktare.

– Vi ville stoppa den här aktiviteten och satte bevakning, och vi fick träff, säger Jessica Wejemark, säkerhetschef på Borås Energi- och miljö.

Även kommunens miljöförvaltning, miljöpolisen och vanliga polisen har varit involverade i det här samarbetet.

– Under mina år på Borås Energi- och miljö så är det här första gången vi jobbar på det här viset, men vi tycker att det är viktigt att sådant här inte sker för risken finns att fel avfall slår ut hela reningsverket, säger Jessica Wejemark.

Den misstänkte mannen nekar till att ha gjort något brottsligt.

– Jag kommenterar inte eländet. Jag har inte gjort något konstigt.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".