Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ove Hellberg
Ove Hellberg är fortfarande hemlös, men har tak över huvudet. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Ove: Borås tar inte hand om sina hemlösa

Ove Hellberg: Göteborg är mycket lättare att vara hemlös i
2:30 min

Ove Hellberg har levt på gatan i 12 års tid, både i Köpenhamn, Borås och  Göteborg och just Borås får inget bra betyg.

Ove Hellberg, 57 år, har varit hemlös sedan 2005. Han har levt 12 år på gatan, därav tio år i Köpenhamn. Han är fortfarande hemlös, men bor idag hos den kvinna som han är tillsammans med i Borgstena.

Han säger att det är svårt att vara hemlös i Borås.

– De har ingenting. De har ett litet härbärge, ett litet ställe för kanske 20 personer. Men det finns fler hemlösa i Borås, många många fler som behöver ett hem.

I början av året kom en rapport där hemlösheten i Borås kartlagts – Borås stad fick då kritik för arbetet med de hemlösa. Omkring 300 personer är hemlösa i Borås men mörkertalet är troligen stort.

I antalet hemlösa ingår inte EU-medborgare eller asylsökande och det enda natthärbärge som finns, Kastanjen, var under veckan som informationen samlades in stängd. De som inte har kontakt med socialtjänst är inte med. 

I rapporten slås det fast att Borås stad brister i jobbet med de hemlösa och det kan medföra risker i att hemlösa kommer i kläm.

Här i Borås finns det ingenting – du kan ju inte gå in i en butik och gå runt.

Ove Hellberg har så lite hopp till Borås socialtjänst att han inte ens orkar höra av sig dit.

– Jag förstår inte varför inte någon tar tag i det. Göteborg är mycket lättare att vara hemlös i. Det finns fler ställen att komma in i. Här i Borås finns det ingenting – du kan ju inte gå in i en butik och gå runt.

Vanja Myrén Grönlund är verksamhetschef för Individ- och familjeomsorgsförvaltningen på Borås stad. Det är förvaltningen som från och med i år har fått ansvaret att samordna arbetet med de hemlösa. Hon håller med i de brister som rapporten pekar på.

– Det har varit väldigt svårt för människor att veta var de ska vända sig, var de kan få hjälp helt enkelt. Vi har ett mål med "en väg in" som det heter, man ska veta var man ska vända sig, säger Vanja Myrén Grönlund.

Ett ställe att vända sig till kan bli verklighet nästa år.

Ove Hellberg har varit nykter i fyra månader efter att missbrukat alkohol till och från sedan han var 20 år. Han har idag kontakt med sina två barn, och sina barnbarn.

– Det finns inget bättre för mig. Det är för deras skull jag kämpar också, absolut, säger Ove Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".