Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jan-Ola Höglund, säkerhetsstrateg på SÄS, spanar från våning nio ut över det som snart ska bli byggområde.
1 av 2
Jan-Ola Höglund, säkerhetsstrateg på SÄS, spanar från våning nio ut över det som snart ska bli byggområde. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
Utsikt från nionde våningen över byggområdet på SÄS.
2 av 2
På nionde våningen i sjukhuset finns en särskild utkiksplats över det framtida byggområdet. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
BORÅS

Stora trafikstörningar att vänta när SÄS bygger nytt

Jan-Ola Höglund: Otroligt stora mängder sprängsten
2:23 min

En lastbil var femte minut, varje dag - i fyra månader. Det är att vänta vid sjukhusområdet när bygget av nya psykiatrikvarteret startar i november.

Den 1 november börjar arbetet med psykiatrins kvarter och utbyggnaden av infektionskliniken på Södra Älvsborgs sjukhus. Projekten är några av de mest omfattande i sjukhusets historia och stora störningar väntar i trafiken runt sjukhuset.

Mycket berg måste sprängas bort och från 1 november, när bygget drar igång, väntas en lastbil var femte minut rulla ut på Klinikvägen och förbi bussterminalen vid sjukhuset. Bygget beräknas pågå till mars.

– Det är otroligt stora mängder sprängsten som ska transporteras bort härifrån, säger Jan-Ola Höglund, säkerhetsstrateg på SÄS.

Finns det inget annat sätt att göra det här på?

– Där vi har möjlighet att bygga ut är på bergsknallen där vi ska bygga nu, vi har haft konsulter som har tittat på om vi skulle kunna bygga en permanent ringväg runt sjukhuset men det är för brant så lutningen skulle bli nio procent, säger Jan-Ola Höglund.

Varje vardag, i fyra månader, ska det sprängas. Tidpunkterna är fasta och satta till klockan 10, 12, 14 och 16, detta för att inte störa sjukhusets verksamhet - exempelvis strålningsbehandlingarna på canceravdelningen som ligger precis i närheten.

För att mildra störningarna vill sjukhuset öppna Gamla Brämhultsvägen, som har varit stängd i  många år och som idag slutar med en vändplats. Gamla Brämhultsvägen öppnas då ut mot Åsvägen, här är det tänkt att de tomma lastbilarna ska gå in till byggplatsområdet.

Dessutom är det tänkt att utryckningsfordonen ska gå i bussfilen vid den nya terminalen, sjukhuset för just nu samtal med kommunen och Västtrafik om detta.

– Alla kommer att påverkas men vi ska försöka göra detta så skonsamt som möjligt för alla drabbade, säger Jan-Ola Höglund.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".