Sofia Boo Kaliber
Sofia Boo, reporter på Kaliber i P1, är nominerad till Prix Europa för sitt reportage Fasthållen till döds. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
Morgonens gäst

Hon kan få pris för avslöjande

Sofia Boo: Reportaget kändes otroligt viktigt
1:31 min

Hennes reportage "Fasthållen till döds" är nominerat till ett prestigefyllt radiopris. Nu jobbar Sofia Boo med en ny granskning som snart kan höras i P1:s Kaliber.

"Fasthållen till döds" handlar om en man, Abdell som skulle bli utvisad från Sverige till Irak, men där något gick fel under utvisningen och kriminalvården kvävde honom till döda. Journalisten Sofia Boo ville ta reda på vad som hände när han dog.

– Det vi kom fram till var att kriminalvården använde sig av ett grepp där de tryckte ner personer som satt ner på flygplan, och i hans fall ledde det till att han inte kunde andas och dog. Efter den granskningen har kriminalvården beslutat att sluta använda sig av ett sånt grepp, säger Sofia Boo.

Hur är det att jobba med ett sånt här reportage?

– Det var lite svårt eftersom Abdell var död och han hade ingen familj i Sverige. Det vi hade var vänner till honom och en kollega till mig som jobbar för Konflikt i P1 som hade träffat Abdell när han var på migrationsverkets förvar. Så vi hade en intervju med honom och det tillhör inte vanligheterna, men det var svårt samtidigt som det kändes otroligt viktigt att göra detta, säger Sofia Boo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".