Emad Eldin i Restaurangen
1 av 2
Emad Eldin i Restaurangen Foto: Noor Bolad
Tariq i sin salong i Borås
2 av 2
Tariq i sin salong i Borås Foto: Noor Bolad

Miste restaurangen i kriget - nu startar han om i Borås

Emad: Svårt att förstå marknaden
4:44 min

Bristen på jobb gör att många nyanlända försöker hitta en egen väg till att få en inkomst. Många startar företag, antingen någon helt ny bransch eller med något som de jobbade med i deras hemland.

Det funkar bra för en del men funkar inte för andra. Några stycken får hjälp från vänner och familjer utomlands som skickar över pengar till dem och resten lånar pengar från banken eller från statens företag Almi Företagspartner som samarbetar med arbetsförmedlingen.

Förlorade sin restaurang i Syrien
Emad Eldin Denawi från Aleppo startade för tre månader sedan sin egen restaurang med orientalistik mat i Borås. Han valde att använda samma namn som på sin gamla restaurang som han förlorade i kriget i Syrien.

– Lavender i Aleppo var en av största restauranger med en kapacitet på 600 kunder samtidigt. Jag förlorade det på grund av kriget. Det kostade mig mycket. Min förlust blev närmare en miljon dollar, säger Emad Eldin Denawi.

Han lämnade alla minnen bakom sig och kom till Sverige 2014 och flyttade till Borås förra året. Nu hjälper Emads söner till i restaurangen och går också i skolan. Han förklarar varför han inte kan ha ett vanligt jobb.

– Det funkar inte för någon på min ålder att få jobb här. Jag är 52 år gammal och har problem med hjärtat. Och jag kan inte svenska ännu. Jag har haft egna företag och varit kock hela mitt liv. Så jag har bestämt mig för att jobba kvar i samma bransch. 

Svårt att förstå svensk marknad
Den nya restaurangen kostade Emad cirka en miljon kronor. Pengarna fick han från sin bror som bor utanför Sverige. Emad har haft hinder på vägen under de tre månader som han haft sin restaurang.  

–  Jag fick noll hjälp från arbetsfördelningen och de stoppade min ersättning direkt. Restaurangen gav jobb både till mig och till andra. 

Startade frisörsalong och anställde tre
Det är vanligast att nyanlända startar restauranger, livsmedelsaffärer och frisörsalonger. Många företag lyckas, en del går det av olika anledningar går dåligt för. 

Lånade pengar men förlorade allt
40-åriga Yehia Al Hyraki tvingades efter sex månader att stänga sitt café. 

 – Det funkade inte för mig. Jag hade inte råd för att fortsätta. Så jag ringde min kompis i Kuwait och lånade 200.000 kronor och jag lånade lite från Almi Företagspartner också. Men det räckte inte.

- Vilka var dina problem?

– För det första är det språket. Det andra var ekonomin, det var svårt att få det att gå runt. Det tredje är min familj. Jag var ensam i caféet och spenderade mycket tid där men mindre hos min familj.

Nu bestämmer Yehia att han ska gå tillbaka till skolan igen för att utveckla sin svenska och försöka hitta något jobb.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".