Mohammed Kossir Nyföretagarrådgivare i Almi
Mohammed Kossir Nyföretagarrådgivare i Almi Foto: Noor Bolad

Många nyanlända startar egna företag

Mohammed Kossir: Man vill inte leva på socialbidrag
3:31 min

En stor del av de pengar som statliga Almi lånar ut går till personer med utländsk bakgrund. Problem med att hitta jobb gör att många ser det som en chans att komma in på arbetsmarknaden.

År 2015, det år då många nyanlända kom till Sverige, så fick 4400 nya företag låna 3,2 miljarder kronor av statliga Almi. 34 procent av företagen startades av personer med utländsk bakgrund.

– Tittar vi på den här gruppen så är benägenheten att starta företag betydligt större. Man vill inte leva på bidrag. Man vill gärna ha ett arbete, så man tar en betydligt större risk, säger Mohammed Kossir som arbetar som nyföretagarrådgivare för Almi Företagspartner Väst.

Senaste statistiken från Almi för år 2016 att de haft en nyutlåning på ca 3,3 miljarder kronor där 36% av företagarna som erhöll lån från Almi hade en utländsk bakgrund. Samtidigt har 7,2 miljarder lånats ut från olika banker till de här företagen under 2016.

Mohammed Kossir hjälper nya företagare att förstå den svenska marknaden och ger tips på hur den fungerar.

– Vi får fler växande företag i bygden som vi inte skulle fått. Dessutom anställs personer i företagarens bekantskapskrets som har svårt att hitta ett arbete. Det är positivt för Borås och Sjuhärad.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".