Joakim Ekberg och Per Karlsson vid Borås Energi- och miljö bredvid ett vattenglad
Joakim Ekberg och Per Karlsson vid Borås Energi- och miljö. Foto: Anna Sjödin/Sveriges Radio
BORÅS

Historisk mätning av grundvattnet i Borås

VA-strategen: "Oroväckande att vi inte bevakat grundvattennivån"
2:27 min

Borås och vatten hör ju ihop, menar många. Men hur står det egentligen till med grundvattnet? Det ska kommunen ta reda på nu genom mätningar.

Sedan flera månader råder det bevattningsförbud i Svenljunga och Tranemo på grund av för låga grundvattennivåer.

Borås har dock inga problem med grundvattennivåerna, åtminstone troligtvis. Eftersom grundvattnet aldrig tidigare har mätts i Borås går det inte att garantera nivån på grundvattnet. Med anledning av de alarmerande låga nivåerna i närliggande kommuner har Borås energi och miljö dock beslutat att grundvattennivån nu regelbundet ska mätas och övervakas. 

 – Det är tacksamt att det är så pass mycket nederbörd i Borås som det är. Vi har ju inte problem med låga grundvattennivåer, sedan är det kanske lite oroväckande att man inte har haft någon kontinuerlig övervakning, säger Joakim Ekberg, VA-strateg på Borås energi och miljö.

Rångedala först ut
Grundvattnet i Borås kommer från ytvattentäkten i Öresjö samt från fyra brunnar belagda i Hedared, Bredared, Rångedala och Dalsjöfors.

För att ge en så rättvis bild som möjligt görs mätningarna på flera ställen i närheten av brunnarna och inte inne i själva brunnarna. De första mätningarna inleddes i somras med hjälp av åtta stycken grundvattenrör som borrats ner i närheten av grundvattentäkten i Rångedala.

– Vi sätter ut "divers" som mäter grundvattennivån ett par gånger per dygn. Det sparas sedan i en datalogger vilket kommer innebära att vi kommer ha en jättegod koll på hur grundvattennivån går upp och ner, både på dygnsbasis och även året om, säger Joakim Ekberg.

Mätningarna som gjorts i Rångedala intygar att grundvattennivån i Borås är god.

– Det finns inget långtidsperspektiv på de mätningarna, men det syntes tydligt att grundvattenytan ligger i princip uppe på markytan. Det bekräftar bilden av att vi inte har problem med grundvattennivån i Borås, säger Per Karlsson, affärsområdeschef på Borås energi och miljö.

Inget att jämföra med
Flera "divers" kommer att placeras ut i områdena runt grundvattenbrunnarna under hösten, men resultatet på hur grundvattennivån egentligen ser ut i Borås kommer att dröja flera år.

– Eftersom vi aldrig har mätt grundvattnet förut har vi inget att jämföra med så det kommer att ta flera år innan vi kan börja få referenser, säger Per Karlsson.

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".