Till vänster står Antonia Ortiz Sola och håller armen som sin kollega Gerd Andersson, de står framför ett skåp i rostfri plåt i ett skolkök.
Antonia Ortiz Sola och Gerd Andersson. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
BORÅS

Efter 16 år i branschen kan hon kalla sig kock

Antonia Ortiz Sola: det är en stor möjlighet för alla
2:07 min

Genom att validera personal som redan jobbar i storköken i Borås stad och ge dem en kocktitel hoppas kommunen kunna höja statusen och locka fler till yrket.

Sedan länge har Borås stad haft svårt att rekrytera kockar och personal till exempelvis skolkök. Därför valde de att vara en av pilotkommunerna för ett valideringsprojekt som togs fram av Validering väst och Utbildningsrådet för hotell och restaurang. 

Antonia Ortiz Sola jobbar i köket på Milstensgårdens förskola, hon blev utvald att genomgå en validering och kan nu officiellt kalla sig kock.

– Jag har jobbat som kock i många år men på pappret stod det bara måltidsbiträde. Så det var en bekräftelse på det som jag har gjort och kan, säger hon. 

De som bedömde var också personal som redan fanns i köken i Borås stad, kriterierna för att bli yrkesbedömare var en kockanställning och minst tio års erfarenhet. En av dem blev Gerd Andersson som även hon jobbar i köket på Milstensgårdens förskola. 

– Jag blev väldigt stolt att bli tillfrågad för jag blev sedd av mina chefer, så det var mycket positivt, säger Gerd Andersson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".