En patient i en säng på sjukhus.
Foto: Bertil Ericson/TT.

Var tionde dör ensam

"Anhöriga förväntar sig att någon sitter bredvid"
2:11 min

På vissa sjukhus och vårdboenden dör varannan person utan att någon finns vid den döendes sida. Det visar Kalibers granskning.

I dag dör i genomsnitt 16 procent, av de som förväntas dö på grund av till exempel sjukdom inom vården, ensamma. Andelen är ungefär lika stor som för fem år sedan. På många platser är siffrorna betydligt högre. 

Det visar Kalibers granskning av 870 vårdenheter i Svenska Palliativregistret, dit personal på bland annat sjukhus och äldreboenden skickar information om hur vården fungerat de sista dagarna i livet. Nästan alla som dör varje år inom vård-och omsorg, ungefär 60 000 personer, finns med i registret.

För snart 20 år sedan fattade riksdagen beslut om att vården i livets slutskede ska vara av hög kvalitet och att ingen ska behöva dö ensam. Kaliber har granskat samtliga kommuner och sjukhus i landet de senaste fem åren för att ta reda på hur det ser ut idag.

– De här siffrorna är inte roliga, säger narkosläkare Greger Fransson, som ansvarar för registret, när han ser resultatet av granskningen och konstaterar:

– Sjukhusens resultat är tyvärr sämre än både hemsjukvården och kommunernas resultat. En inte oväsentlig förklaring är naturligtvis att sjukhuset är det akuta stället för akut sjukdom och det är det man är bäst på.

Vid kirurgkliniken på sjukhuset i Västerås avled 43 patienter ensamma av 98 förväntade dödsfall under perioden vi granskar. Siffrorna överraskar Eva Evertsson-Strand, biträdande verksamhetschef:

– Jag trodde nog inte att det var så många som behövde dö ensamma, för det är något som vi inte vill, absolut inte vill. Tyvärr kan en del vara ekonomi i det här men vår intention är ju att patienterna inte ska dö ensamma utan att vi ska kunna ta in folk.

Vad tror du anhöriga tänker när de hör de här siffrorna?

– Det skrämmer dem. Jag tror att anhöriga förväntar sig att det sitter någon där, säger Eva Evertsson-Strand.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".