Ani Daspanyan sitter och skriver i ett anteckningsblock.
Ani Daspanyan vill bli ekonom. Foto: Magdalena Brander/Sveriges Radio

Ani Daspanyan drömmer fortfarande om Nobelpriset

"Om jag inte hade fått uppehållstillstånd, då hade jag inte kunnat nå mina mål"
2:36 min

För två år sedan var Ani Daspanyan rädd för att bli utvisad. Idag har hon uppehållstillstånd och pluggar avancerad matte för att nå sina mål.

Ani Daspanyan, 16 år från Armenien, fick för lite mer än ett år sedan reda på att hon och hennes föräldrar fått permanent uppehållstillstånd.

För lite drygt två år sedan hörde vi henne som 14-åriga Nadja, då hon ville vara anonym. Hon hade varit i Sverige i 10 månader när vi träffade henne och rädslan över att behöva åka tillbaka till hemlandet var stor.

– Jag vill inte tänka på vad som skulle om vi måste åka tillbaka. Jag vet vad som skulle hända, och det är inte bra, sade hon då.

Det kändes som en dröm. Jag frågade några gånger, hörde jag något fel, är det verkligen så?

Hon berättar om dagen då hon fick reda på av advokaten att familjen får stanna. De var då på utflykt med Svenska kyrkan som har betytt mycket för familjen.

– Det kändes som en dröm. Jag frågade några gånger, hörde jag något fel, är det verkligen så? Jag kände en lättnad och man tänkte på att man kan nå de mål som jag har tänkt.

– Jag vill fortsätta mina studier i England, Oxford. Jag har ganska stora mål, och jag ska göra allt för att nå dem, säger Ani Daspanyan.

Matematik är hennes favoritämne och hon läser idag avancerad matematik för universitetet – trots att hon bara går i ettan. Ani Daspanyan ville som 14-åring bli ekonom och två år senare har hon samma dröm.

Efter sina studier i England vill hon tillbaks till Sverige.

– Sverige har gjort mycket för mig. Om jag inte hade fått uppehållstillstånd, då hade jag inte kunnat nå mina mål. Nu har jag möjligheten och därför vill jag bo här och jobba här, och göra något bra för det här landet – som har blivit mitt land nu.

Och drömmen om att få Nobelpriset finns kvar.

– Jag har fortfarande den drömmen. Vi får se hur det blir, säger Ani Daspanyan och skrattar.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".