Idag presenterades utredningen om kostnadsökning för Sobacken presenterades idag.
Idag presenterades utredningen om kostnadsökning för Sobacken. Foto: Joel Wendle/Sveriges Radio

Miljonrullningen fortsätter - stark kritik mot Borås Energi och Miljö

Ulf Olsson: Handlar om betydande resurser
1:10 min

Borås Energi och Miljö kritiseras i den rapport som presenterades idag. Företagets ledning har inte haft kontroll över kostnaderna för ombyggnaden av Sobacken och ledningsnätet i Borås.

Anläggningen av det nya energi- och miljöcentret, EMC, på Sobacken utanför Borås var tänkt att kosta 3,2 miljarder. Ett nytt kraftvärmeverk och ett nytt avsloppsreningsverk byggs. Det är den största investeringen i Borås stads historia. 

Men tidigare i somras fick Borås Energi och Miljö gå in med 500 miljoner kronor i utökad budget. I samband med det beställdes en rapport som presenterades för kommunstyrelsen idag. I den framkommer att det projektet kan bli ännu dyrare. Utgifterna kan komma att öka med ytterligare 200 miljoner.

– Dessutom flaggas det för att vi måste göra en nedskrivning av det bokförda värdet. Det innebär att ytterligare resurser måste till bolaget, det handlar om betydande summor, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S). 

Nu kan Borås stad bli tvunget att skjuta till extra pengar för att täcka kostnaderna. Risken för att för att de ska behöva gå in med pengar får anses som mycket stor står det i rapporten. Det kommer förmodligen också bli dyrare VA-avgifter för boråsarna.

Sobacken ligger sju kilometer utanför Borås. Det är delvis ledningarna som ska grävas ner och dras därifrån in till stan som blivit dyrare än tänkt.

Tidigare VD:n Gunnar Peters får kritik för att inte ha haft kontroll över projektet och för att inte ha lämnat tillräckligt med information. 

– För mig förefaller det helt osannolikt att han inte skulle känt till ett överskridande på en halv miljard som blir så tydligt bara två veckor efter att han lämnat sitt arbete, säger kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson.

Gunnar Peters vill inte ställa upp på en intervju med P4 Sjuhärad men skriver i ett sms att han "aldrig har ljugit och på intet sätt undanhållit något som påverkat bolaget". I övrigt vill han inte kommentera rapporten utan hänvisar till nuvarande projektorganisataion som enligt Gunnar Peters har "exakt samma information som jag har haft". 

Borås Energi och Miljös ordförande, miljöpartisten Eva Théen-Johansson säger att det finns vissa saker som man kunde gjort annorlunda men att hon känner en trygghet med bolagets styrelse och hoppas på att få fortsatt förtroende. 

Enligt Eva Théen-Johansson var det först i maj som den kraftiga fördyringen blev känd för bolaget, i samband med att projekteringen av överföringsledningarna då var färdig.

– Och det var ju givetvis en chock även för vår del. Men vi kallade till möte omgående med styrgruppen och informerade vidare till vår ägare. För det är ju viktigt att vi håller dem informerade hela tiden, och det har vi också gjort, säger Eva Théen Johansson.

Tidigare VD:n Gunnar Peters svarar via sms att han inte har läst rapporten och därför inte vill uttala sig. Han hänvisar i stället till nuvarande tillförordnade VD:n Anna Johansson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".