Anna Johanson tillförordnad vd för Borås Energi och Miljö
Anna Johanson tillförordnad vd för Borås Energi och Miljö Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio
SOBACKENS KOSTNADSFÖRDYRING

Borås Energi och miljös vd om miljonsmällen

Igår kom svidande kritik mot Borås Energi och miljö för kostnadsökningen för nya Sobacken. Nu svarar tf vd:n och före detta ekonomichefen Anna Johansson på hur det blev så här.

Bygget av ett nytt kraftvärmeverk och ett nytt avloppsreningsverk på Sobacken söder om Borås är redan från början ett mastodontbygge, beräknat till 3,2 miljarder kronor.

Tidigare i år kom beskedet att projektet hade blivit bra mycket dyrare, 500 miljoner kronor och igår lades ytterligare 200 miljoner kronor till den notan.

Igår offentliggjordes också den rapport som utrett projektet - och kritiken är hård mot såväl förre vd:n Gunnar Peters och styrelsen.

Gunnar Peters hoppade av som vd i våras, ett par veckor innan den första kostnadsökningen presenterades. Igår ville han inte ställa upp på en intervju för att svara på den kritik som riktas mot honom.

Tillförordnad vd är Anna Johansson, tidigare ekonomichef på Borås Energi och miljö. 

– Jag tycker att vi har haft bra kontroll. Det här handlar om att vi hade räknat färdigt på överföringslederna och den prognosen kom i början av juni och då levererade vi svaret på det, säger hon.

Men vilken är din förklaring?

– En av de stora anledningarna är överprövningarna. Tidsplaner har förskjutits på grund av det, det blir omförhandlingar med leverantörer och omläggningar av projektplaner. Vi är 1,5 år försenade, det blir ganska mycket pengar i ett sådant här sammanhang.

Man skriver i utredningen att informationen inte har gått fram till rätt person i rätt tid om den här stora fördyringen?

– Vår styrelse har fått information löpande varje månad om den ökade  prognosen. 

Vad säger du om den hårda kritiken?

– Jag kommenterar inte den. Det får stå för dem. 

Vi är halvvägs in i projektet, kan det bli ännu dyrare?

– Det kan jag inte svara på. Det finns alltid risker. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".