Lena Hedén forskar om barns smärta
Lena Hedén forskar om barns smärta Foto: Sara Kvist/Sveriges Radio

Hon forskar på barns smärta

Lena Hedén: Vi behöver hjälpa barnen
1:13 min

Flera sprutor varje dag. Det är vardag för många svårt sjuka barn. Lena Hedén, forskare på Högskolan i Borås, vill hjälpa barn att hantera sin rädsla för nålstick.

Hur förklarar man för ett litet barn att det är dags för ännu en jobbig spruta, och att samma sak kommer hända i morgon och dagen efter det? Hur kan man göra det lättare för svårt sjuka barn att stå ut med alla sprutor? De frågorna har Lena Hedén ägnat mycket tid åt att fundera på, och nu har hon ett nytt forskningsprojekt på gång här i Borås.

– Man behöver ge barnen lite tid och lite kontroll på kort tid, kanske genom att visa det material som kommer användas. fråga barnen om tidigare erfarenheter, och så kan man ge hudbedövning, som vi alltid brukar använda. 

Lena Hedén berättar att man dessutom måste ta hänsyn till barnens ålder. Hon jobbar med cancersjuka barn, då måste barnen klara av sticken för att få sin behandling. Hon har intervjuat föräldrar om hur barnen upplever situationen.

– Ett talande exempel är en pappa som beskriver sin sexåriga son som värjer sig med händerna, han är rädd och känner sig obekväm i situationen, och det är klart att vi vill bli bättre och hjälpa barnen, berättar Lena Hedén. 

I sina studier har Lena sett att olika aktiviteter kan minska rädsla och underlätta behandlingar.

– Distraktion hjälper barnen att koncentrera sig på annat, det minskar rädsla och det minskar ibland smärta, man stödjer barnet genom att sjunga eller kanske läser en bok, en tonåring kan få en ipad eller ett spel. Vissa barn vill inte bli distraherade utan vill ha kontroll över sin kropp, berättar Lena Hedén. 

Lena Hedén känner att både barn och föräldrar gärna vill vara med i forskning, att de känner att det är viktigt att det även forskas på barn. 

– De vill vara med, det är också en rättighet för barn, att vi inte bara forskar på vuxna, med rätt ingångsvägar ska vi ge barnen en chans att säga och bestämma vad som är bra för dem, säger Lena Hedén. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".