Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre kvinnor får ge namn till gator i Sjuhärad

Publicerat tisdag 17 oktober 2017 kl 05.12
Lindahl: Borde hylla kvinnor som slitit arslet av sig
(2:17 min)
Sturegatan
Sturegatan är en av de 2 691 gatorna i Borås Stad Foto: Foto: Stina Johansson

Kvinnonamnen klär färre skyltar i Sjuhärad. I Borås där det nu växer fram  nya gator är det ändå männen som dominerar på den hemliga förslagslista som kan komma bli aktuell vid kommande gator och platser.

Av de nya namnförslagen finns 48 förslag på personer varav 11 är kvinnor. Namnbanken avser att samla personer som kan användas vid framtida namngivning av gator och allmänna platser inom Borås Stad.

– Med några undantag är personerna i namnbanken födda på 1800-talet eller början av 1900-talet. Många är tidigare politiker och det var ju förr ett väldigt mansdominerat "yrke", säger Daniel Front från Lantmäterimyndigheten i Borås Stad.

Av de gator som finns idag utgör de kvinnliga förnamnen cirka 45 procent av de gator, rondeller och adressområden som är kopplade till personers förnamn. Visar en sammanställning som P4 Sjuhärad gjort utifrån Borås Stads gaturegister.

Uppfyllda kriterier
Det är mer vanligt nu för tiden att nya gator, vägar och allmänna platser uppkallas med teman eller kategorier. För att en person ska bli aktuell krävs att den ska ha haft betydelse för stadens utveckling ur kulturell, ekonomisk, politisk, social eller idrottslig synpunkt. 

Jarl Lindahl är nuvarande ordförande för namnberedningen som tar emot nya förslag på namn.

– Det är viktigt med kulturhistoria, märka ut platser och vad det finns för historia bakom den delen av stad. Om det bott någon häftig person där eller varit ett soldattorp. Sånt som kan befästa platsen, säger Jarl Lindahl.

Namnberedningen arbetar inte aktivt själva med att leta upp historiska personer att lägga till i namnbanken. Utan vem som helst får lämna in förslag.

Får inte vara vid liv
I dagsläget finns det 2 691 gator, rondeller och adressområden i gaturegister över hela kommunen. Borås stad har som policy att inte namnge gator eller allmänna platser efter personer som fortfarande lever.

Så ser det ut i din kommun

  • Mark: 88% män, 12% kvinnor

  • Ulricehamn: 63% män, 37% kvinnor

  • Svenljunga: 67% män, 33% kvinnor

  • Tranemo: 50% män, 50% kvinnor

  • Bollebygd: 75% män, 25% kvinnor

  • Herrljunga: 50% män, 50% kvinnor

  • Borås: 55% män, 45% kvinnor

P4 Sjuhärad har jämfört de gator i kommunerna som bygger på ett manligt eller kvinnligt namn. I vissa kommuner är det få gator som bygger på namn överhuvudtaget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".