En medelålders man i sägg och bakåtkammat brunt hår. Han har kantiga glasögon med röda skalmar.
1 av 2
Björn Hurtig. Foto: Karin Ivarsson/Sveriges Radio
Paolo Macchiarini
2 av 2
Paolo Macchiarini Foto: Lorenzo Galassi/AP

Macchiarini frias - seger för Boråsadvokat

Björn Hurtig: Glad och nöjd
1:41 min

Tre personer har dött efter att ha blivit opererade i Sverige av den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini. Nu läggs förundersökningarna mot honom ned.

Enligt åklagaren har inte gått att bevisa att Macchiarini skulle vara skyldig till varken vållande till annans död, eller vållande till kroppsskada. Paolo Macchiarinis advokat, boråsaren Björn Hurtig är nöjd med dagens beslut.

– Jag tycker så klart att det är bra, jag är ju hans försvarsadvokat. Men jag tycker att det är rätt och riktigt också. Jag tror att vi hade vunnit i en rättegång. Det insåg nog åklagaren också och därför la hon ned den, säger Björn Hurtig.

Flera uttrycker ju ändå att han varit oaktsam, vad säger du om det?

– Åklagarna skriver att de tycker att han varit oaktsam och att det blivit värre för varje operation men samtidigt säger de att det inte har kunnat redovisats några bättre metoder för operationer eller ingrepp på de här patienterna. Vilket gör det lite märkligt. 

Vad säger din klient?

- Vi har bara pratat lite kort men han är mycket glad och nöjd. 

Kan det bli en överprövning?

– Det kan det bli. Jag har dock svårt att man skulle nå framgång med det.

Både forskningsministern och landstingsrådet i Stockholm hade gärna sett att utredningen om Macchiarini fortsatt. Nu förbereds en lagändring.
-Ingen patient ska utsättas för experiment, säger Helene Hellmark Knutsson (S) till TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".