Aulikki Lönnäng håller ett foto på henne och bröderna som togs precis innan flytten
Aulikki Lönnäng med fotot på henne och bröderna som togs precis innan flytten Foto: Sara Johansson/Sveriges Radio

Hon kom till Borås som finskt krigsbarn

Aulikki Lönnäng: Det var lite konflikt
1:50 min

För snart 76 år sedan kom Aulikki Lönnäng till Borås. Knappt två år gammal skickades hon till Sverige, som ett av 70 000 finska krigsbarn.

Aulikki Lönnängs ena bror hamnade i en annan fosterfamilj i Borås medan den äldsta brodern blev kvar i Finland hos mamman. 

Pappan dog i kriget, vilket var anledningen till att mamman tvingades lämna bort sina barn. Den biologiska mamman ville inte adoptera bort sina barn utan hoppades på att få tillbaka dem.

– Det blev inte så. Hon hade väl svårt att klara försörjningen i efterkrigstidens Finland och våra fosterföräldrar tyckte att de kunde ge oss en bättre start i livet här, säger Aulikki Lönnäng.

Under barndomen, som hon beskriver som bra, träffade hon sin biologiska mamma några gånger. Idag har hon kontakt med båda bröderna, men eftersom hon aldrig fick lära sig det finska språket så har hon svårt att prata med sin äldre bror i Finland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".