Nils-Krister Persson
1 av 2
Nils-Krister Persson, forskare på textilhögskolan i Borås, har tagit fram ett tyg som kan rena vatten från tungmetaller med hjälp av svamp. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
Nils-Krister Persson visar tyget som renar vatten
2 av 2
Nils-Krister Persson har tagit fram en svampbevuxen juteväv som kan rena dagvatten från tungmetaller. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
BORÅS

Tungmetaller samlas upp med tyg och svamp

Nils-Krister Persson: Det är enkelt och billigt
1:11 min

Forskaren Nils-Krister Persson på Textilhögskolan i Borås har hittat ett sätt att rena dagvatten från tungmetaller.

Mikroskopiska partiklar av tungmetaller läcker dagligen ut i vatten från till exempel vägräcken, däckdubbar och soptippar. Nils-Krister Persson, forskare på Textilhögskolan, har tagit fram en metod för att rena dagvatten från de farliga tungmetallerna.

Det sker genom att ett stycke juteväv täckt med svamp sänks ner i vattnet.

Svamp har en förmåga att suga till sig tungmetaller, vilket märktes inte minst efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1987, då svamp i skogen blev farlig att äta.

Denna förmåga har Nils-Krister Persson dragit nytta av. Genom att låta en svamp växa på juteväven och sedan sänka ner det i vattnet, kan svampen hjälpa till att rena vattnet.

– Fördelen med tyg är att man kan ha ganska stora ytor, och det är billigt, man kan lägga det längs med bäckar eller lägga den i till exempel Viskan. Sedan kan man ta bort tyget när det är mättat med tungmetaller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".