Busskort bredvid en masking som man sätter den emot
Trots problem så blir ångraknappen kvar hos Västtrafik. Foto: Sveriges Radio

Ångraknappen blir kvar – trots busschaufförers kritik

1:22 min

Ångra köp-knappen i Västtrafiks bussar ser ut att bli kvar. Detta trots att den används för att fusk-åka och leder till hot och våld.

Våldshot, svordomar och spottloskor har busschaufförer i Väst vittnat om när de försöker konfrontera resenärer som fuskar genom att använda sig av ångra köp-knappen. Trots att flera busschaufförer upplever att knappen bidrar till att försämra arbetsmiljön ser den ut att bli kvar.

– Ska man ta ett sånt beslut måste man se till hur många fordon vi har. Det är inte bara att plocka bort den liksom, säger Lars Holmin (M) från Ulricehamn, ordförande för Västtrafiks styrelse.

Ångra köp-knappens funktion är enligt Lars Holmin att det ska vara möjligt att stämpla ut sitt kort på vägen ut ur bussen så att kortet ska sluta dra pengar när resenären kliver av. Detta ska kunna göras utan att behöva ta sig hela vägen fram till busschauffören.

Lars Holmin menar att han inte känt till problematiken förrän i slutet av förra veckan. Han har ännu därför inga svar på hur Västtrafik ska handskas med situationen säger han, men allt fler väntas använda Västtrafiks app istället för kort.

– Det vi gör nu är ju att flytta över våra kunder så de reser elektroniskt via vår app istället, då kommer den här problematiken att minska, säger Lars Holmin (M), ordförande för Västtrafiks styrelse.

Men problemet kvarstår ju även om det kommer minska framöver?

– Ja och då är det ju något vi måste titta på, men det här har jag som sagt inte fått reda på förrän i slutet på förra veckan, säger Lars Holmin (M), ordförande för Västtrafiks styrelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista