bild på Lars Westbratt
Lars Westbratt Foto: Bill Nilsson/Regeringskansliet
HERRLJUNGA

Intensiva år på Rosenbad för Lars Westbratt

2:06 min

Lars Westbratt är juristen som blev ordförande i Herrljunga arbetarekommun, och nu sitter mitt i den politiska hetluften på Rosenbad.

För tio år sedan blev han vald till Socialdemokraternas ordförande i Herrljunga. Sedan dess har Lars Westbratt gjort politisk karriär. 2014 blev han statssekreterare åt Migrationsminister Morgan Johansson, ett uppdrag han nu fortsätter för efterträdaren Helene Fritzon.

Det har varit intensiva år som präglats av de dramatiska månaderna 2015 då Sverige tog emot ett stort antal flyktingar på kort tid.

Hans politiska intresse väcktes hemma vid köksbordet. Det blev ofta diskussioner med fadern som var fackligt engagerad.

– Jag är uppväxt med en politisk pappa som alltid varit intresserad av politik. var nog den första tolvåring som fick lära mig hur löntagarfonderna fungerade. Och jag är lika nördigt intresserad som honom.

Som statssekreterare med ansvar för migrationsfrågor är Lars Westbratt delaktig i förhandlingarna med Afghanistan kring utvisningar av ensamkommande flyktingungdomar. 

– Vi skickar inte tillbaka barn om det inte finns ett ordnat mottagande, säger Lars Westbratt.

Han förstår ändå den oro många känner.

– Man ska vara väldigt ödmjuk i de här sammanhangen. Men vi har en lagstiftning som bygger på asylrätten, och det är skyddsbehovet som styr. De som inte har ett skyddsbehov ska återvända.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista