Emma vill höra fler män i kampanjen #metoo

1:58 min

Nätkampanjen #metoo där kvinnor berättar att de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp har spridit sig i sociala medier det senaste dygnet. Var finns männen i denna debatt undrar Emma Blomdahl från Herrljunga.

– Det här är ett folkhälsoproblem, det kan vi inte acceptera. Att då sätta ansikten på våldet tror jag är viktigt för att få fler att förstå, säger Emma Blomdahl från Herrljunga som grundat föreningen Tillsammans, för kvinnor som utsatts för sexuella övergrepp.

Men hon ser inte bara positivt på den här kampanjen. Emma Blomdahl menar att männen har ett ansvar. Även om det kommit en del röster från män som utsatt kvinnor för olika trakasserier och övergrepp så räcker inte det menar hon.

– De tenderar att nästan bli som ett skämt. Att den kille som skriver får ryggdunk för att han vågar berättade. Vem sade ifrån när han tafsade på den där tjejen eller gjorde det som absolut är ok, vem sa ifrån då. Det är det jag undrar. När ska män säga ifrån till andra män?

Det var efter att Emma Blomdahl mötte Julia Östfeldt i en stödgrupp för våldtagna kvinnor på södersjukhuset i Stockholm som de tillsammans bestämde de sig för att ta upp kampen mot fördomarna kring vad en våldtäkt är och hur bilden av en våldtäktsman ser ut. De bildade då föreningen Tillsammans.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista