18-årsgräns på energidryck. Energidryck ses i butikshylla och Icahandlaren Karl-Johan Läbom står vid frukten.
Karl-Johan Läbom tycker att ungdomarna kan äta frukt istället för att dricka energidryck. Foto: Anna Sjödin/Sveriges Radio

Delade meningar om 18-årsgräns på energidryck

Ungdomar: Alkohol och energidryck inte samma sak
2:32 min

Det är inte olagligt att sälja energidryck till minderåriga. Ändå har Karl-Johan Läbom valt att införa 18-årsgräns på energidryck i sin mataffär i Sandared.

Branschorganisationen Svensk dagligvaruhandel rekommenderar en 15-årsgräns på energidryck. Det är dock endast en rekommendation och det är fritt fram att sälja energidrycker till minderåriga.

Karl-Johan Läbom driver Icabutiken i Sandared och har nyligen valt att höja åldersgränsen i sin butik på energidryck till 18 år.

– För ett år sedan hade jag en dialog med föräldrar efter en fest där ungdomar fått i sig för mycket energidryck som jag uppfattade det. Nu uppmärksammades det här igen så då var det enkelt för mig att höja åldersgränsen till 18 år, säger Karl-Johan Läbom.

Han menar att reaktionerna har varit nästan enbart positiva, bland vuxna.

– Ungdomar under 18 gillar inte det, så de är inte nöjda, säger han.

P4 Sjuhärad åkte till Sandared för att prata med ungdomarna som går på högstadiet där för att höra deras reaktioner på 18-årsgränsen.

Lyssna på ljudklippet så får du veta mer vad ungdomarna säger.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".