Inristad text där det står: "Vi vet säger nada" på grön bakgrund (celldörr)
1 av 2
Foto: Polisen
Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdechef i Borås.
2 av 2
Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdechef i Borås. Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio
KNIVMORDET PÅ HÄSSLEHOLMEN

Polisen erbjöd vittnen dygnetrunt-jour

2:36 min

Tystnad från både offer och vittnen har präglat utredningar av allvarliga våldsbrott - knivmordet på Hässleholmen beskrivs som ett trendbrott med nya arbetssätt.

I dag meddelar rätten domen efter knivmordet och de två mordförsöken på Hässleholmen i mars. Tre män i 20-års åldern står åtalade för att ha attackerat tre yngre killar i en trappuppgång.

Både åklagare och polis har beskrivit utredningen av händelsen som ett trendbrott, då den så kallade tystnadskulturen till viss del brutits, och Boråspolisens arbete har rönt uppmärksamhet i andra delar av polismyndighetens organisation.

Lokalpolisområdeschef Tomas Stakeberg Jansson säger att nyckeln har varit att polisen, i ett tidigt skede, förstod att det kunde finnas en öppning, att någon av de överlevande offren skulle våga prata.

Polisen satte därför in extra resurser och jobbade för att skapa ett förtroende.  

– Vi lyckades fånga de här personerna som varit utsatta för brotten och även vittnen i ett väldigt tidigt skede, då är de mer påverkbara.

Förtroendebyggandet har även riktats till offrens anhöriga.

– I princip redan när familjerna kom till sina anhöriga på platsen så började vi jobba för att öka förtroendet, och få dem att förstå att det enda som kunde få det här att sluta var att våga vittna, säger Tomas Stakeberg Jansson.

En rädsla för att prata och en allmän skepsis till polisen, man pratar helt enkelt inte med polisen, det är grundförutsättningen för de kriminella nätverken, säger Tomas Stakeberg Jansson men det här fallet blev en vändning och polisen har också jobbat på ett nytt sätt.

– Vi har haft en slags jour, de här personerna har kunnat ringa en polis när som helst på dygnet för att få stöd, säger Stakeberg Jansson.

Men det nya arbetssättet har konsekvenser, det har krävt betydligt mer resurser än normalt och annat har fått stå tillbaka. Tomas Stakeberg Jansson anser dock att det har varit värt det för att lösa ett så allvarligt våldsbrott.

"Ett genombrott för rättsväsendet, och ett större lugn på Hässleholmen", enligt polischefen men för den som vittnat kan livet vara förändrat. Redan under rättegången ska vittnen ha utsatts för hot.

Enligt Tomas Stakeberg Jansson har de inblandade erbjudits skydd. Exakt vad, vill han inte gå in på men polisen kan erbjuda alltifrån larm och lås till en helt ny identitet.

– Jag är övertygad om att det kommer att bli en positiv förändring tack vare det här men vi ska inte dra allt för stora växlar av det, det krävs fortsatt att vi försöker få de goda krafterna att ta över.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista