byggplats på Sobacken
Sobacken. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
SOBACKEN

Ny utredning av miljardprojekt får kritik - innan den tillsatts

0:50 min

En extern utredning ska ta reda på hur kostnaderna för Sobacken kunde skena. Men Liberalerna kritiserar utredningen - innan den har tillsatts.

Nästa vecka föreslås kommunstyrelsen att besluta om en extern utredning för Sobacken, på initiativ av kommunalrådet Ulf Olsson (S). I förslaget skriver han att "utredningen bör därför fokusera på kostnaderna i projektet och ge svar på frågan: Vad är den korrekta investeringsutgiften, ”prislappen”, för EMC-projektet?" 

– Vi har hamnat i ett läge där fördyringarna är betydande och då vill vi ha svar på vad som är det rimliga priset för en sådan investering, säger Ulf Olsson.

Efter upprepade fördyringar är det också oklart var slutnotan kommer landa för miljardprojektet och Ulf Olsson hoppas även att utredningen kan klargöra vad det slutliga priset kan bli. 

Vad han däremot inte vill ha svar på enligt sitt eget förslag på utredning, är vilken roll politikerna har spelat i det här och vilket ansvar de har. 

Det är något som liberalernas Anna Svalander reagerar på när hon får höra om förslaget till utredning. 

– För mig känns det lite som att Ulf Olsson försöker smita undan när han bara vill kontrollera kostnaderna.

Redan i förra veckan föreslog hon en externutredning. En sådan skulle sätta hela processen kring framtagandet av ett nytt miljöcenter under lupp, inte bara ur ett ekonomiskt perspektiv utan även ur ett juridiskt och ett ledningsperspektiv.  

– Jag vill att en utredning ska titta på styrelsens roll, ägarens roll, politikernas roll, säger hon.

Ulf Olsson menar att de frågorna redan belystes i samband med den internutredning som gjorts av Sobacken. Men liberalen är långt ifrån lika nöjd. 

– Den interna utredningen lämnade fler frågor än svar, säger Anna Svalander. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista