Mehmet i studion
25-årige Mehmet lämnade Turkiet i somras, ett land där han inte vågade leva öppet som gay. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
MORGONGÄSTEN

Mehmet vågade inte vara sig själv

0:50 min

I sitt forna hemland kände Mehmet sig hotad dagligen på grund av sin sexuella läggning. Idag har han lämnat Turkiet och bor i Borås och vågar leva öppet.

Mehmet tröttnade på att hela tiden känna sig osäker och rädd i ett land där det är formellt inte är olagligt att vara homosexuell, men där situationen är svår för många HBTQ-personer. En dag i juni satte han sig på flyget från Turkiet, och idag bor han i Borås och vågar äntligen leva öppet gay.

– Jag har blivit nedslagen av folk på stranden och polisen har inte velat hjälpa mig även om jag varit helt blodig, rädd och chockad, säger Mehmet.

Mehmet har bara sagt till några få nära vänner att han är homosexuell. Han växte upp i en väldigt troende muslimsk familj, och skulle han berätta om sin sexuella läggning är han rädd för att bli mördad, på grund av sin familjs hederskultur. 

– Jag kommer aldrig berätta det för mina föräldrar. De vet att jag har fått arbetstillstånd här och att jag har ett deltidsjobb så att jag kan försörja mig själv, men det är det enda de vet, säger Mehmet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista