brand hajom
1 av 5
Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
Ladugården står i stora lågor.
2 av 5
Foto: Bengt Bertilsson‎/Privat.
johnny byhlin
3 av 5
Räddningsledare Johnny Byhlin och hans kollegor fick inrikta sig på att rädda närliggande boningshus. Foto: Erik Bergström
nedbrunnen ladugård
4 av 5
Ladugården gick inte att rädda. Foto: Erik Bergström
pontus johansson
5 av 5
Politikern Pontus Johansson (C) bor granne med den eldhärjade gården och var den som larmade räddningstjänst. Foto: Erik Bergström

Dramatisk insats vid ladugårdsbrand

2:02 min

Räddningstjänsten fick rikta in sig på att rädda närliggande boningshus.

Det brinner i en ladugård i Hajom i Marks kommun. Flera enheter från räddningstjänsten är på plats och bekämpar branden. 

Det fanns kor i ladugården, men enligt räddningstjänsten hann ägaren få ut dem. 

– Två ungdjur sprang tillbaka in i ladugården, men vi lyckades få ut dem också, säger räddningsledare Johnny Byhlin till P4 Sjuhärads reporter Erik Bergström. 

Så inga djur- eller personskador?

– Stämmer bra.

Ägaren var inne i ladugården och jobbade när branden bröt ut. 

– Han tror att det inträffade ett elfel, berättar räddningsledare Johnny Byhlin.

Ladugården var övertänd när räddningstjänst kom på plats och gick inte att rädda. Inledningsvis fanns också en risk för att branden skulle sprida sig till två närliggande boningshus. Men genom att lägga ut en begränsningsslang lyckades räddningstjänsten kyla ner tillräckligt så att inte värmen från branden kunde sprida sig.

– Den bygger upp en vattendimma emellan, så vi har lyckats hålla kylan så att inte värmen kunnat sprida sig till husen, berättar Johnny Byhlin.

Brist på vatten gjorde ett tag läget kritiskt för räddningstjänsten.

– Brandmännen använde upp allt vatten de hade med sig, men som tur är finns en bäck i närheten och nu pumpar de vatten från bäcken, berättar P4 Sjuhärads reporter Erik Bergström.

Pontus Johansson, centerpartistisk politiker i Mark, bor granne till gården och var den som larmade brandkåren. 

– Jag var på väg på en annan aktivitet och såg att det rök från ladugården när jag körde förbi, berättar han.

– Det hann flyga många tankar genom huvudet, mycket panik, innan jag kom fram till gården och såg att ägaren hade börjat ta ut djuren.

Vid 12-tiden meddelar räddningstjänsten att flera enheter har lämnat brandplatsen, men att det kommer att finnas kvar brandmän flera timmar till för att bevaka brandresterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista