Stekt fläskfilé med potatis.
Helstekt fläskfilé med lingonsås och smörfrästa kantareller. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio
RADIOKOCKEN

Helstekt fläskfilé med lingonsås och smörfrästa kantareller

En helstekt fläskfilé med både smörfrästa lingon och kantareller. Radiokocken Göran Nilsson bjuder på ett himmelskt fredagsrecept.

Helstekt fläskfilé med lingonsås och smörfrästa kantareller

4 personer

  • 700 gram fläskfilé
  • Salt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 100 g förvällda kantareller

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Putsa fläskfilén

Bryn fläskfilén runt om i smör och rapsolja.

Lägg fläskfilén på en ungfast form, salta och peppra runt om.

Stek fläskfilén klar i ugnen i ca 20 minuter eller till fläskfilén har en  innetemperatur på 60 grader. (använd termometer)

Linda in fläskfilén i folie och låt vila 5 minuter.

Smörfräs kantarellerna.

 

Lingonsås

 

  • 1.5 dl lingon
  • 1 finhackad schalottenlök
  • Smör
  • 3 dl kalvfond (koncentrerad fond på flaska blandat med vatten)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk socker
  • Salt och vitpeppar från kvarn

 

Smörfräs lingon och schalottenlök hastigt i en kastrull

Häll på kalvfond och koka ner till halva mängden återstår.

Häll på grädde och koka till lagom tjock konsistens.

Sila över såsen i en annan kastrull. Blanda ner socker och smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

 

Servera fläskfilén på tallrikar med lingonsås och kantareller och valfri potatis.

/Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista