Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
RADIOKOCKEN

Helstekt fläskfilé med lingonsås och smörfrästa kantareller

Publicerat fredag 20 oktober 2017 kl 08.53
Stekt fläskfilé med potatis.
Helstekt fläskfilé med lingonsås och smörfrästa kantareller. Foto: Anton Svensson/Sveriges Radio

En helstekt fläskfilé med både smörfrästa lingon och kantareller. Radiokocken Göran Nilsson bjuder på ett himmelskt fredagsrecept.

Helstekt fläskfilé med lingonsås och smörfrästa kantareller

4 personer

  • 700 gram fläskfilé
  • Salt
  • Svartpeppar från kvarn
  • 100 g förvällda kantareller

 

Sätt ugnen på 175 grader.

Putsa fläskfilén

Bryn fläskfilén runt om i smör och rapsolja.

Lägg fläskfilén på en ungfast form, salta och peppra runt om.

Stek fläskfilén klar i ugnen i ca 20 minuter eller till fläskfilén har en  innetemperatur på 60 grader. (använd termometer)

Linda in fläskfilén i folie och låt vila 5 minuter.

Smörfräs kantarellerna.

 

Lingonsås

 

  • 1.5 dl lingon
  • 1 finhackad schalottenlök
  • Smör
  • 3 dl kalvfond (koncentrerad fond på flaska blandat med vatten)
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 tsk socker
  • Salt och vitpeppar från kvarn

 

Smörfräs lingon och schalottenlök hastigt i en kastrull

Häll på kalvfond och koka ner till halva mängden återstår.

Häll på grädde och koka till lagom tjock konsistens.

Sila över såsen i en annan kastrull. Blanda ner socker och smaka av med salt och nymalen vitpeppar från kvarn.

 

Servera fläskfilén på tallrikar med lingonsås och kantareller och valfri potatis.

/Göran Nilsson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".