knivmord Hässleholmen Borås blommor och ljus
Foto: Mikael Olmås/Sveriges Radio
BORÅS

Livstids fängelse för knivmord i Borås

1:10 min

Idag kom domen mot de tre män som åtalades för mord och mordförsök på Hässleholmen i mars. 26-åringen döms till livstids fängelse. 23- och 24-åringen döms till 12 års fängelse vardera för mordförsök.

– I stora delar är vi tillfreds med vad Tingrätten kom fram till. Det enda vi inte fått igenom är att de två tilltalade som dömdes till 12 års fängelse inte dömdes för inblandning i mordet. Det finns ju möjlighet att eventuellt överklaga domen, säger Patrik Tilly, kammaråklagare. 

Tingsrätten dömer den 26-åriga mannen till livstids fängelse för mordet på en 18-årig man i mars i år. Tingsrätten finner honom skyldig till mord och försök till mord i två fall. Dessutom ska han betala skadestånd till målsägandena i målet. 

23- och 24-åringen döms inte för mord men för försök till mord i två fall, för att de tillsammans och i samförstånd med 26-åringen har försökt beröva två yngre män livet. De döms till 12 års fängelse vardera.

Knivskuren till döds
Det var den 22 mars som en 18-åring blev knivskuren till döds, och två andra knivskars så allvarligt att deras liv var i fara. En av de överlevande ska exempelvis ha fått åtta knivhugg i ryggen.

Efter dådet ska männen ha lämnat platsen i bil och då kastat ut flera knivar genom bilfönstret. Väl hemma ska de också ha slängt sina kläder i ett klorinbad, allt för att förstöra bevis.

Två av männen greps efter två veckor sedan de hållit sig gömda hos en bekant. När lägenhetsinnehavaren inte ville att de skulle bo kvar ska en av männen bland annat ha hotat med "vill du att jag ska vara lika äcklig mot dig som mot de andra personerna?".

Den 24-årige boråsaren som gömde de två åtalades också, för skyddande av brottsling.

Den tredje mannen höll sig undan betydligt längre och greps först i maj.

Under rättegången i säkerhetssalen i Göteborg berättade åklagare Patrik Tilly om tystnadskulturen som ofta råder på så kallat särskilt utsatta områden, som Hässleholmen är.

I det här fallet bröts tystnaden efter att flera misstänka häktats. Fler och fler vågade träda fram och vittna, och nya vittnen kom till polisen under själva rättegången. Men, de är rädda - så här sa ett vittne under ett förhör.

”Det känns lättare att han sitter häktad och att vi får stöd av er”. När förhörsledaren frågade om hur han kände svarade han: ”Jag är rädd och ledsen eftersom min vän har gått bort och det kan hända mig eller mina vänner”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista