Man i skägg och glasögon håller upp en vit höna.
1 av 3
Hönor och tuppar kommer i otaliga raser, former och färger. Här visar Christer Sandh upp en vit japansk silkeshöna. "Under fjädrarna är det helt blå hud." Foto: Erik Bergström/Sveriges Radio
Tuppar i burar bredvid varandra
2 av 3
I helgen anordnar Knallebygdens fjäderfäföreningen hönsutställning och hundratals hönor och tuppar i olika former och färger visas upp. Foto: Erik Bergström/Sveriges Radio
En svartgrön/brun höna i en bur
3 av 3
En nästintill perfekt höna, anser Kennet Jenssen en av de danska domarna som tagits in för att utse Sjuhärads vackraste höna. "Den holländska rasen Barnevelder utmärks genom sina klargula ben och sin svartgrön/bruna-fjäderdräkt", förklarar han. Foto: Erik Bergström/Sveriges Radio
SJUHÄRAD

Fjäderfäst för hönsentusiaster

"Jag letar efter det perfekta djuret"
1:07 min

I helgen möts fjäderfäentusiaster från hela Sjuhärad för att se när knallebygdens grannaste tupp och skönaste höna koras.

Det är Knallebygdens fjäderfäförening som anordnar sin årliga hönsutställning och ställer ut tuppar och höns i otaliga raser, former och färger. Även om evenemanget riktar sig till den hönsintresserade allmänheten så inleds utställningshelgen i vanlig ordning med en tävling för de verkliga entusiasterna.

En av dem är Christer Sandh som är ordförande för föreningen. Han har hållit på med höns sedan 80-talet och i år tävlar han med ett antal tuppar. Men han är självkritisk.

– När jag ser mina djur ser jag bara det som är fel. Jag har en perfekt bild i huvudet det ska se ut. Men jag ser att vingarna hänger lite för lågt, stjärten är lite för brant. Jag letar efter det perfekta djuret, säger Christer Sandh.

Jakten på perfektion är en drivkraft med att ha höns, men Christer Sandh gillar också djuren för att de har sådana personligheter.

– Har man en liten flock hönor finns det alltid den som är mest framåt och någon som är lite blyg. De är som husdjur, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".