Ralf Hultin är centrerad i bild och blickar ut mot höger i bild. Bakom honom syns smutsgula väggar och till vänster en mörkbrun bokhylla med några böcker i.
1 av 3
Ralf Hultin känner sig kränkt av händelsen. Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
Pege Johansson framför ett hus.
2 av 3
Pege Johansson var med Ralf och fikade. Foto: Privat

Ralf fick fika ute – kaféägaren tyckte att han luktade illa

"Det är otroligt illa bemött av henne"
2:39 min

Ralf Hultin, snart 80 år, blev hänvisad att fika utomhus i kylan med sina vänner. Vännerna som var med tyckte händelsen var upprörande.

Den kända Boråsprofilen och tidigare trollkonstnären, Ralf Hultin, skulle fika med sina vänner på ett välkänt kafé i Borås. Han blev då hänvisad till uteserveringen och kylan då ägaren tyckte att han luktade urin.

 – Det är otroligt illa bemött av henne. Hon borde ha lite respekt för att man är en äldre människa, säger Ralf Hultin själv om händelsen.

Det passar inte in i deras fina miljö som det här stället vill ha.

Pege Johansson, tidigare lokalradiochef, som fikade med Ralf är upprörd över händelsen. Han förstod inte först varför de blev hänvisade ut, men tog reda på det, och svaret från kaféägaren var alltså att Ralf luktade urin.

– En person som håller på och passerar 80 år. Det är kränkande. Man gör inte så. Jag tror inte att de klarar av att se en person som är lite rufsig i håret och ett original i stan. Det passar inte in i deras fina miljön som det här stället vill ha, säger Pege Johansson.

Han var helt vit om händerna.

Även advokatvännen Hanna Larsson Rampe skulle fika med Ralf, men var lite sen, och blev förvånad när hon hittade vännerna fikandes utomhus.

– Han var helt vit om händerna. Tyvärr blev det ett möte på fem minuter mellan honom och mig för jag fick direkt sätta honom i en taxi. Det gjorde ont i hjärtat på mig och det tror jag att det skulle göra på vem som helst.

Luktade han illa?

– Nu satt vi ju ute, så kanske att det bidrog. Men visst, Ralf är medveten om att han röker, och det sätter sig i kläderna. Men jag kände ingenting och var det nu så att han gjorde det hade man kunnat lösa det på ett bättre sätt, säger Hanna Larsson Rampe.

Vi har varit i kontakt med kaféägaren, som inte vill medverka i någon intervju.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".