TRANEMO

Lärare upprörs över behandlingen av ensamkommande

2:22 min

Märkliga åldersbedömningar, otydliga besked och flyttning fram och tillbaka. Det bidrar till omänsklig och respektlös behandling menar lärare på Tranemo Gymnasieskola.

På språkintroduktionsprogrammet på Tranemo Gymnasieskola går en hel del ensamkommande unga pojkar från Afghanistan. Gemensamt för dem är att de varit i landet i omkring två år och har genomgått medicinska åldersbedömningar. Hassan Soleymani har gjort flera. Han har varit 17 år, sedan 18 år, sedan 17 år igen. 

– Det känns jätte, jätte, jättejobbigt, säger han. 

Lagen säger att ensamkommande asylsökande under 18 har rätt till boende och skola i kommunens regi. Men de över 18 har inte rätt till skola och ansvaret för bland annat boende går över till Migrationsverket. Därför är det viktigt att avgöra personens ålder och bedömningen görs genom tand- och knäledsröntgen. 

Jag kan inte fokusera på lektionerna, det är väldigt jobbigt. 

Osäkert underlag
I ett rum med sex pojkar från Afghanistan som alla genomgått åldersbedömningar, vissa flera, är frustrationen stor. Mohammad Hyedari har ett vaccinationskort med sitt personnummer på, där det står att han är 17 år. Men det räckte inte som bevis utan han fick genomgå en åldersbedömning, där visade röntgen av knäleden att han med 20 procents säkerhet var 19 år. 

– På bara 20 procent har de skrivit upp min ålder, jag vet inte hur de tänker, säger Mohammad Hyedari. 

Lärarna uppgivna
Malin Kaas är lärare.

– De behandlas inte med respekt. Det är en känsla av att ingenting går att påverka. Man känner sig uppgiven och ledsen för deras skull, säger hon. 

Hennes kollega Carolina Nielsen är också upprörd över hur eleverna behandlas. 

– Det är jobbigt att veta vad de går igenom, de flyttas runt och upp och ner i ålder. Och vi ska trycka in verb i huvudet på dem. Det är frustrerande att veta hur dåligt de mår av detta. 

Går kvar i skolan
På Tranemo Gymnasieskola har de tagit beslutet att trots att elevens fyller 18 år eller blir uppskrivna i ålder, så får de gå kvar i skolan för att de ska få en trygg plats. Men det är inte alltid lätt med alla besked fram och tillbaka tycker Hassan Soleymani. 

– Jag kan inte fokusera på lektionerna, det är väldigt jobbigt. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista