Per Holknekt spelar flipper
Modeentreprenören Per Holknekt är en rutinerad flipperspelare. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
BORÅS

Eliten gör upp i flipper-EM i Borås

1:37 min

Den här helgen samlas hundratals flipperspelare för att tävla i EM i Pinball i en källare i Borås. Bland de tävlande finns modeentreprenören Per Holknekt.

Det blinkar och tjuter i spelhallen i centrala Borås där eliten inom flipper, eller Pinball som det officiellt heter, är samlad för att göra upp.

Modeentreprenören Per Holknekt har varit bland topp 20 i världen och har flera pokaler därhemma, bland annat ett brons i lag-VM. Flipper är ett sätt att koppla av, tycker han.

– Livet är ganska allvarligt till vardags, med familj och ansvar och alltihopa, så det är ganska skönt att ha en liten hobby som är ganska fri från allt det där. Gamla män får ha lite ansvarslöshet ihop.

Vad krävs då för att bli en bra flipperspelare?

– Man måste ha lite feeling och lite timing, gott om erfarenhet.

På EM tävlas det med både äldre och nyare flipperspel. Per Holknekt föredrar de äldre varianterna.

– Eftersom jag växte upp någonstans på 70-talet så är jag som bäst på gamla maskiner och det är också där jag leder just nu.

Vad är det som är så kul med flipper?

– Jo, vet du vad, det som är så jävla roligt, det är att man får umgås med människor som inte tar sig själva på så stort allvar som man gör i näringslivet eller modeindustrin där jag jobbar till vardags. Det är väldigt skönt att få träffa människor som är anspråkslösa och har självdistans och hellre skrattar än ser sig i spegeln.

Har du en massa flipperspel själv i källaren?

– Jag brukade ha, men nu har jag en bebis som är 101 dagar gammal så det funkar inte för då stör vi lilla henne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista