Ett par har haft samlag i en säng.
Ett par har haft samlag i en säng. Foto: Adam Wrafter/SvD/TT
VAD ÄR ETT ÖVERGREPP?

"Louise": Han ströp mig under sex

0:49 min

Tänk dig att du har gått hem med en kille, som du vill ligga med, men plötsligt gör han något som du absolut inte vill. Vad händer då?

– Vi hade varit ute och festat och jag följde med honom hem, när vi hade sex så ströp han mig. Jag blev väldigt arg, för jag tycker att om man ska göra sådana saker så ska man ha pratat om det innan, säger 17-åriga Louise, som egentligen heter något annat.

Vad var det som hände egentligen? Vi gick hem ihop och hade sex, och jag ville också, men sedan hände något som kändes helt fel. Är det ett övergrepp då och hur ska jag i så fall hantera det?

Det är inte alltid lätt att veta vad som inte är okej, även om det känns fel. Louise berättar att hon och hennes vänner fick en ögonöppnare efter en fest då en av tjejerna blev utsatt för ett övergrepp.

– Alla hade varit ute och kissat, och sedan var en tjej kvar med en kille, han hade dragit ned henne och våldtagit henne, säger Louise.

När tjejen berättade för Louise valde hon att ringa sin mamma för att lämna festen. Och det är först när föräldrarna får höra om det som hänt som tjejerna förstår att det faktiskt kan handla om en våldtäkt.

Händelsen anmäldes men utredningen lades ned, i brist på bevis. Det är svårt när ord står mot ord.

– Polisen sa att vi skulle ha anmält direkt men jag tror inte vi tänkte på det då, för man ville ju inte förstöra någons fest heller, säger Louise.

Hur mår din vän idag?

– Hon tycker fortfarande att det är jobbigt att gå ut, hon går aldrig ensam.

Men efter den här händelsen har Louise och hennes kompisar börjat prata allt mer öppet och detaljerat med varandra om vad de har varit med om, för att på så sätt hjälpas åt att avgöra vad som är okej och vad som inte är okej.

För egen del var ju Louise med om att en kille hon gillade, och ville ha sex med, plötsligt tog stryptag på henne när de hade sex. Louise berättar att hon försökte vända det för att komma därifrån och när hon var överst lade hon sin underarm mot hans hals istället, för att han skulle förstå att hon inte tyckte att det var okej.

– Han vred på sig och tyckte att det var obehagligt, och det kan jag förstå, för jag tyckte ju också att det var obehagligt. Tycker du inte om det, borde du förstå att jag inte heller tycker om det, det handlar väl om förståelsen där, säger Louise.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista