Gymnasietjejer
Linn Karlsson, Emilia Andersson och Emilia Edman går på Marks gymnasieskola. Foto: Frida Nygård/Sveriges Radio
VAD ÄR ETT ÖVERGREPP?

Elever: Machokulturen är utbredd

1:54 min

Penisbilder, catcalling och killar som kommenterar tjejernas kroppar. Linn, Emilia och Emilia tycker inte att 2017 är ett bra år för kvinnor.

Linn Karlsson, Emilia Edman och Emilia Andersson går i trean på Marks gymnasieskola. I sitt projektarbete, som de gör tillsammans med kompisen  Linn Larsson, undersöker de hur livet ser ut för en fiktiv kvinna i olika åldrar, år 2017. Sannolikheten är mycket stor för att en kvinna under sitt liv utsätts för diskriminering och olika former av sexuella trakasserier, menar Linn Karlsson. Själv märkte hon det första gången som liten, på fotbollsplanen.

– Jag spelade med killarna. Vår tränare ropade "ni springer som gamla käringar, du sparkar som en tjej". Jag undrade varför han sa så.  

Även på tjejernas egna skola händer det hela tiden, säger Emilia Edman.

– Går man på lite djupet och kollar på vilka jargonger som finns och den machokultur som verkligen är utbredd över samhället och skolan, så finns det väldigt mycket att anmärka på. Vi hamnar hela tiden i underläge. Det är väldigt tråkigt att vi ska behöva känna så ständigt.

– Att bli catcalled, att någon tar på ens kropp, kommenterar ens kropp, det är inte ok, det är förtryck. Går man ner på de grundläggande sakerna är det hela tiden. Det finns jättetydligt på den här skolan men många låter det bara passera, säger Linn Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista