Just nu läggs rören ner som ska föra avlopp och värme till Borås.
Foto: Pär Sandin/Sveriges Radio
BORÅS

Omfattande extern granskning av Sobacken

Den externa utredningen av Sobacken ska inte bara granska ekonomin, utan även upphandlingsprocessen och ägarnas ansvar. Det beslutade kommunstyrelsen i dag.

Liberalerna fick sin vilja igenom och idag beslutade Borås kommunstyrelse att tillsätta en omfattande extern utredning kring kostnadsförhöjningen av energi- och mijöcentret på Sobacken.

Liberalernas Anna Svalander säger till P4 Sjuhärad att hon är nöjd med beskedet, även om det satt långt inne. 

- Hade vi inte legat på så hade de inte velat utreda ägarnas och styrelsens ansvar. Nu måste verkligen säkerställa inte händer igen, säger Anna Svalander.

När den interna utredningen presenterades i början av oktober stod det klart att anläggningen på Sobacken kan bli 700 miljoner kronor dyrare än väntat. Politiker från olika håll reagerade starkt på uppgifterna och längst gick Liberalerna som snabbt krävde en extern utredning. Denna utredning skulle inte minst titta på ägarnas, alltså Borås stads, ansvar i hur projektet kunde bli så dyrt. 

I förra veckan svarade kommunstyrelsens ordförande Ulf Olsson (S) med att föreslå en extern granskning, som endast skulle fokusera på ekonomin. Något som omedelbart fick kritik av Liberalerna.

– Det känns som att Ulf Olsson försöker smita från sitt ansvar, sa Anna Svalander då. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".