Profilbild på ​Johannes Anyuru. Kala träd i bakgrunden.
Foto: Henrik Montgomery/TT
KULTUR

Johannes Anyuru nominerad till Augustpriset

0:29 min

Författaren Johannes Anyuru, född och uppvuxen i Borås, nomineras till Augustpriset för boken De kommer drunkna i sina mödrars tårar.

Det är tredje gången Johannes Anyuru nomineras till det prestigefyllda Augustpriset. Han är en av sex som nomineras i kategorin årets skönlitterära bok. Vinnaren får 100 000 kronor.

Juryns motivering lyder:

"Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar"

Johannes Anyuru debuterade 2003 med diktsamlingen Det är bara gudarna som är nya. Han har efter det gett ut sex böcker till och fått flera priser, bland annat Aftonbladets litteraturpris. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista