Biljettautomat med ordet "fusk" skrivet på displayen
Foto: Noor Bolad/Sveriges Radio

Västtrafik fördubblar kontroller

Västtrafik tar krafttag mot tjuvåkningen och kraftigt utöka antalet kontroller under nästa år. 5 miljoner resenärer ska kontrolleras.

Det är en fördubbling mot i år när 2,5 miljoner resenärer fått sina biljetter kontrollerade. Enligt Västtrafik är detta något som efterfrågats av såväl kunder som företag.

– Vi är väldigt stolta över det arbete vi har gjort med att sätta kommunikation och dialog i fokus för biljettkontrollen, vilket också syns i de goda betyg kontrollanterna får i kundundersökningar. Nu tar vi nästa steg och inför fler kontroller, säger Maria Björner Brauer, enhetschef för försäljning och marknad på Västtrafik i ett pressmeddelande.

Sveriges Radio har rapporterat om problem med fuskåkning och så sent som förra veckan berättade vi hur busschaufförer fått utstå hat och hot när de konfronterat fuskare. Tidigare har P4 Sjuhärad även rapporterat om det omfattande tjuvåkandet i Borås. 

De flesta kontrollerna kommer även fortsättningsvis att göras i Göteborgsområdet, där problemet bedöms som störst. Men även i övriga regionen kommer den utökade biljettkontrollen märkas. 

I april nästa år kommer företaget ISS ta över ansvaret för biljettkontrollerna från Securitas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista