Sveriges lagbok och en klubba.
Foto: Henrik Montgomery/TT
BORÅS

Mångårigt fängelsestraff för våldtäktsman

En 35-årig man döms till fyra och ett halvt års fängelse för grov våldtäkt efter ett synnerligt brutalt överfall på Hässleholmen i Borås.

Det var en sen natt i augusti som en kvinna ska ha blivit överfallen av en man hon träffat tidigare på ett uteställe i Borås. 

Kvinnan var berusad under kvällen och minns inte det exakta händelseförloppet men mannen ska ha sparkat henne i ryggen. Därefter ska han ha tagit stryptag och våldtagit henne flera gånger på en parkbänk.

Under våldtäkten ska mannen upprepade gånger frågat henne om hon ville leva eller dö. När kvinnan bad om nåd och berättade att hon hade två barn svarade mannen att "barnen är mina nu".

Efter våldtäkterna ska mannen ha hotat kvinnan med att skada henne och hennes barn om hon anmälde händelsen till polisen. Mannen stal även innehållet i hennes handväska, bland annat en mobil.

När mannen gick iväg från parkbänken flydde kvinnan och snart stötte hon in i en förbipasserande, som hade hört skrik från parken. Polisen larmades till platsen. Gärningsmannen greps och anhölls några dagar efter händelsen.

I tingsrätten uppgav kvinnan hur hon fortfarande är skakad av händelsen och berättar hur hon inte kan sova vissa nätter och har självmordstankar. Hon vågar heller inte gå till sitt arbete som ligger på Hässleholmen.

Mannen har nekat till våldtäkten och hävdar att samlaget var frivilligt.
Enligt honom är har han och kvinnan haft sex två gånger tidigare, och han hävdar att det är hon som har slagit och strypt honom vid det aktuella tillfället.

Tingsrätten anser emellertid att mannens historia helt saknar trovärdighet och dömer honom för grov våldtäkt, rån och egenmäktigt förfarande. 

2009 dömdes 35-åringen till ett års fängelse för sexuellt tvång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista