Elev räcker upp handen under en lektion.
Foto: Berit Roald/NTB scanpix
VAD ÄR ETT ÖVERGREPP?

Skolans roll viktig för att stävja sexövergrepp

1:07 min

Lärare behöver bli bättre på att prata värderingar, och inte bara biologi, när det kommer till sex- och samlevnad, menar läraren Sara Gunneriusson.

– Det är bra om lärarna får fortbildning i det här med normer, respekt och samtycke, för där tycker jag att det finns en liten lucka, säger Sara Gunneriusson som är gymnasielärare på Bäckängsgymnasiet i Borås.

Förr var sex- och samlevnadsundervisningen mer inriktad på det fysiologiska, och det är den till viss del fortfarande. Men skolan har en viktig roll när det gäller värderingar också, tycker läraren Sara Gunneriusson.

– Det rent fysiologiska kan ju många av oss prata om utan att darra på manchetten men när de samhällsvetenskapliga bitarna, de mjuka delarna kommer in, så är det inte alla lärare som är helt bekväma med att prata om det, för det är inte riktigt vår styrka, fortsätter hon.

Förra årets nollning ledde till rubriker i lokalmedierna. Eleverna på Bäckängsgymnasiet hade arrangerat en stor fest i närliggande Annelundsparken. Det var mycket fylla, polisen kallades till platsen för att skingra ungdomarna, och en ung tjej anmälde att hon hade blivit utsatt för en våldtäkt.

– Det var ganska mycket prat om det på skolan om det, och vi tog ju upp det med eleverna också men det är svårt, det här var ju något som inträffade utanför skoltid men samtidigt är det här på skolan som alla elever möts sedan, säger Sara Gunneriusson.

Enligt Sara Gunneriusson var det inte bara en tjej som utsattes, utan flera. Hon säger att det var ett par tjejer i de klasser hon undervisar i.

– Man pratade enskilt med vissa, och några mentorer till vissa elever fick ta det med de elever som hade blivit utsatta. En så stor fest då är det naturligtvis inte bara en som blir utsatt, även om det kanske inte alltid går så långt som till ett våldtäktsförsök.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista