svartvit bild på en dubbelsäng med två kuddar och ett täcke
Foto: Karin Malmhav / SvD / TT
VAD ÄR ETT ÖVERGREPP?

"Emelie": Han tryckte en kudde mot mitt ansikte

"Emelie" om när ett nej inte var ett nej
2:57 min

Kan man bli utsatt för sexuella övergrepp av någon man är ihop med och tycker om? 18-åriga Emelie från Sjuhärad har börjat inse det.

– Jag märkte mer och mer att det var sex han ville ha. Från början var det samspelt men sedan började jag backa, berättar Emelie som egentligen heter något annat.

Allt oftare säger Emelie nej men får då höra att hon är tråkigt och torr och blir övertalad till sex. Trots det reflekterar hon inte över att det skulle kunna vara ett övergrepp att någon ligger med en mot ens vilja. Men en dag händer något som får henne att tänka om.

– Han tjatar tills jag får ge mig och inser att jag kommer inte ur den här situationen om han inte får det han vill ha. Jag försökte säga nej men för att jag skulle hålla tyst tryckte han en kudde mot mitt ansikte.

Emelie börjar må dåligt och tar sig ur förhållandet med killen men det dröjer månader innan hon berättar för sina vänner vad som hänt.

– Jag får flashbacks och har svårt att somna för jag minns gångerna jag höll på att somna och han började klä av mig.

Trots att Emelie nu pratar om det tycker hon fortfarande inte att hon har riktigt rätt rätt att säga att hon blivit våldtagen. Hon ifrågasätter om hon uppfattat situationen fel. Kompisar stöttar men hon har också mött kritiska röster.

– Ja, att jag överdriver. De säger att jag borde gjort mer motstånd. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".