VÅRGÅRDA

FN-tjänstemannen som slog larm

1:48 min

Även inom FN sker sexuella trackasserier. Tidigare FN-tjänstemannen Anders Kompass har själv upplevt det på nära håll.

Anders Kompass blev känd över hela världen som visselblåsaren som larmade om grova sexuella övergrepp utförda av FN-soldater i Centralafrikanska republiken.

För det straffades han av sina chefer och miste jobbet, men fick senare upprättelse i FN-domstolen.

Anders Kompass fick själv erfara vad en tystnadskultur kan innebära.  

– Man hade på något sätt vant sig vid att sådana här övergrepp skedde, framförallt i fattiga länder där FN-trupper finns på plats. FN-anställda och andra som försökt slå larm hade tystats eller till och med blivit avskedade.

Efter uppmärksamheten kring hans eget fall har FN börjat jobba för att bryta tystnadskulturen. Men det innebär inte att allt är frid och fröjd. Även inom FN-organisationen pågår sexuella trackasserier på alla nivåer, berättar han. 

– Jag har varit i många situationer där man behövt påtala för sina kollegor att det där är inte rätt. I alla kulturer och sammanhang är det lätt att när män kommer tillsammans börjar tala på nedsättande sätt gentemot kvinnor. De sexualiserar sitt språk. Man får stoppa det och säga, att om en kvinna skulle använda samma språkbruk om dig, hur skulle du känna det?

Du har varit med om att säga ifrån i sådana sammanhang?

– Ja. Eftersom jag har sett den allvarliga konsekvensen av det, att ord faktiskt skadar. Man tror att det bara är snack men det kan faktiskt leda till allvarligare saker. Framförallt skapar det en väldigt en ohälsosam relation mellan kvinnor och män.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista