SVENLJUNGA

Misstänkta personer i Älvseredsfallet släpps

3:31 min

Varbergs tingsrätt meddelar nu att de två män som suttit häktade fyra månader misstänkta för människorov på en man från Svenljunga kommun släpps på fri fot.

Männen är misstänkta för att ha fört bort en 40-årig man från Svenljunga kommun som försvann från Älvsered i maj i år och fortfarande inte har hittats.

– Det är åklagaren som gjort bedömningen att det inte finns tillräckliga skäl för åtal i det här läget, säger Lars-Gunnar Perlinger, polisens förundersökningsledare.

Belagts med reseförbud
De båda männen är fortfarande på sannolika skäl misstänkta för brottet och har därför belagts med reseförbud och anmälningsskyldighet. Det innebär att de inte får lämna sitt hemlän, och måste anmäla sig på den lokala polisstationen några gånger i veckan.

De två männen har suttit häktade cirka fyra månader. Tidigare var även en annan man häktad och ytterligare en kvinna misstänkt. Även de är fortsatt misstänkta och mannen har reseförbud och anmälningsskyldighet.

Samtliga fyra har hela tiden nekat till anklagelserna.

Utredningen fortsätter
Polisen har hållit en mängd förhör, och har gått igenom material som de trott ska kunna räcka för åtal. Det handlar bland annat om elektroniska spår i ett stort antal mobiltelefoner. Nu fortsätter utredningen även om de misstänkta har släppts ur häktet.

– Deras versioner gör att misstankarna mot dem är väldigt starka om vad de har gjort den här dagen i samband med att den försvunne mannen försvann, säger Lars-Gunnar Perlinger.

Fortfarande försvunnen
Nyligen avslutades ett andra sökpådrag i skogar runt Älvsered. Den 40-årige mannen försvann den 1 maj och drygt en vecka senare hittades hans bil på en parkering vid Hotell Ullared.

Först trodde polisen att mannen hade avvikit frivilligt, men de började sedan misstänkta att han hade utsatts för någon typ av brott och började utreda försvinnandet som människorov.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista