caroline svensson
Caroline Svensson fick sonen Wilfred efter deltagande i forskningsstudien vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås. Foto: Joel Wendle

Omhändertagande viktigt vid upprepade missfall

3:06 min

Ett bra omhändertagande av par som fått upprepade missfall kan ha stor betydelse för möjligheten att de ska få barn. Det menar överläkare Lennart Blomqvist i Borås som presenterar en stor studie idag.

Forskningsstudien har genomförts av överläkare Lennart Blomqvist vid kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås och presenteras idag på forsknings- och kvalitetsdagarna vid Södra Älvsborgs sjukhus. 

400 par där kvinnan haft minst tre tidiga missfall i rad har deltagit i studien. Och för mer än 80 procent av paren så ledde nästa graviditet till att de faktiskt fick ett barn.

Caroline Svensson från Holsljunga hade haft sex missfall i rad innan hon kom med i studien. Hon berättar att stödet hon och hennes sambo fick av överläkare Lennart Blomqvist var något helt annat än vad de upplevt tidigare.

– Man var inne på kontroll regelbundet och pratade regelbundet med honom. Och för varje gång kände man att det kanske håller den här gången. Och om inte annat så finns han med där bakom. Det fanns en trygghet i det. 

Forskningsstudien hade som primärt syfte att ta reda på om behandling med läkemedel som innehåller en låg dos av acetylsalicylsyra kan minska risken för nytt missfall i den aktuella patientgruppen, alltså kvinnor som redan haft minst tre tidiga missfall i rad.

Det är nämligen en mycket spridd hypotes att så skulle kunna vara fallet, eftersom sådana läkemedel skulle kunna minska risken för proppar i moderkakans blodcirkulation.

Studien visar dock inte på någon effekt av en sådan läkemedelsbehandling. Men trots det så blev resultatet av studien väldigt bra när det handlar om hur många av dem som deltog som faktiskt födde ett levande barn efter sin nästa graviditet: 337 av de 400 kvinnorna, vilket innebär hela 84 procent.

Enligt överläkare Lennart Blomqvist visar andra internationella studier att risken för att få ytterligare ett missfall, om man redan har haft tre eller fyra i rad, ligger på runt 50 procent. Och han menar att det goda resultatet i hans studie går att koppla till det omhändertagande deltagarna i studien fick, med bland annat täta kontroller och möjlighet till snabb direktkontakt med en och samma läkare.

– Helt klart är väl att det finns mer av psykologi i det här än vad vi har trott, säger han. 

Resultaten av studien presenterades första gången muntligen i somras på en internationell konferens och idag presenteras studien alltså i sin helhet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista