lennart blomqvist
Lennart Blomqvist menar att vårdens omhändertagande av par som drabbats av upprepade missfall behöver bli bättre. Foto: Joel Wendle

Oväntat goda resultat i missfallsstudie

Lennart Blomqvist: Det här är ju väldigt bra
3:40 min

Ett bra omhändertagande ökar möjligheten för kvinnor som haft upprepade missfall att faktiskt få barn. Det menar överläkare Lennart Blomqvist att hans nya forskningsstudie tyder på.

Lennart Blomqvist, som är överläkare på kvinnokliniken på Södra Älvsborgs sjukhus i Borås, har ägnat nästan tio år åt studien som presenterades idag.

De 400 kvinnor som har deltagit hade alla haft minst tre missfall i rad.

Det primära syftet var att undersöka om medicinering med en låg dos av acetylsalicylsyra kunde minska risken för ytterligare missfall. Studien visar dock att sådan medicinering inte ger någon effekt.

Däremot gav studien ändå ett bra resultat på så sätt att över 80 procent av de 400 kvinnorna, 337 stycken, faktiskt fick barn under deltagandet i studien. Enligt Lennart Blomqvist så var det förväntade utfallet utifrån tidigare internationell forskning runt 50 procent.

Att så många av kvinnorna fick barn i hans studie kopplar han till det särskilda omhändertagande som deltagandet i studien innebar, med bland annat täta kontroller och möjlighet att vid behov få en snabb kontakt med en och samma läkare.

Lennart Blomqvist menar att det omhändertagandet sannolikt dämpade kvinnornas stress och oro, vilket han menar tyder på att det ökade deras möjlighet att faktiskt genomgå en lyckad graviditet.

Av de 63 par som ändå fick missfall i studien, så har dessutom 34 fått barn efter sin nästa graviditet, berättar Lennart Blomqvist.

– Och om jag tittar på det sättet, vad som också hände sedan, så visar det sig att 93 procent av de 400 paren har fått barn. Ett sånt utfall, ett sånt resultat, det har ju världen inte sett tidigare. 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".