ULRICEHAMN

En man anhållen misstänkt för mordet i Ulricehamn

2:05 min

Polisen har gripit en man från Ulricehamnstrakten misstänkt för mordet i friluftsområdet Lassalyckan i tisdags kväll. Mannen är anhållen, skäligen misstänkt för mordet.

– Utredningen är inne i ett känsligt läge, vi säger inte mer än att åklagaren har anhållit en person som är skäligen misstänkt, säger Lena Matthijs polisområdeschef.

Det var tisdagskväll som en kvinna i 60-års åldern hittades död intill motionsspåret vid Lassalyckan i Ulricehamn. Polisen har sedan dess efterlyst tips från allmänheten och också hört kvinnans arbetskamrater i Ulricehamns kommun. 

Detaljerna kring anhållandet är mycket knapphändiga. Mannen är mellan 20 och 30 år och misstänkt på den lägre graden, skäligen. Han greps i Ulricehamn på fredagseftermiddagen och anhölls en timme därefter. Polisen bedömer preliminärt att mordet inte ska ha med kvinnans arbete att göra.

– Det är en hel del förhör och saker som ska samlas ihop och vi vill inte förstöra utredningen, säger Matthijs, polisområdeschef i Älvsborgs län.

TT: Har han någon koppling till kvinnan?

– Jag kommenterar inte det heller, säger Lena Matthijs.

Polisen har begärt förstärkning från resten av polisregionen för att utreda det misstänka mordet i motionsspåret.

Ett 40-tal poliser arbetar med utredningen. Gärningsmannaprofilgruppen från polisens nationella operativa avdelning har satts in, och om fallet inte får en lösning i helgen kan en utredningsgrupp som är specialiserad på mordfall utan känd gärningsman också bistå.

Samtidigt är stämningen i kommunen och framför allt i kommunhuset, där kvinnan jobbade, dämpad och orolig.

– Det har varit fruktansvärda dagar. Det har gått rätt in i hjärtat i organisationen, säger socialchefen Magnus Andersson som också var kvinnans chef.

Kommunen har tagit in professionellt stöd för personalen. De som vill får ta ledigt och gå ner i arbetstid, arbetet är inte prioriterat just nu utan de anställda ska få tid att kunna ta hand om varandra, säger Magnus Andersson.

Polisen har en teori om att kvinnan överfölls i spåret och sedan släpades in i skogen.

– Det är ett starkt spår i sammanhanget med tanke på platsen och tillvägagångssättet, säger Lena Matthijs till TT.

Polisen har fått in en del tips från allmänheten och tar tacksamt emot fler. Men ingen har sett själva brottet, enligt Matthijs, som själv befann sig på höravstånd från brottsplatsen då hon spelade golf på en närliggande golfbana.

Polisen kan fortfarande inte garantera säkerheten vid motionsspåret och manar till försiktighet. Folk ska röra sig två och två, vara ute när det är ljust, och inte gå med hörlurar, är polisens rekommendation. Den kvarstår efter gripandet.

– Ja, vi tycker nog att vi inte kan släppa på den rekommendationen riktigt ännu, säger Lena Matthijs.

Magnus Andersson tror att om polisen lyckades gripa rätt person skulle det påverka läkningsprocessen positivt.

– Om det här inte löses kan det bli jobbigt, det blir som ett öppet sår. Det skulle ändå vara ett positivt på ett sätt att få veta varför, hur någon mitt på dagen kan gå och ut och bli mördad i lilla Ulricehamn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista