Man går med paraply i centrala Borås.
Foto: Jenny Hellström/Sveriges Radio

Vatten - Borås nya exportvara?

1:30 min

Kan landets näst mest regniga stad vända vätan till något positivt? På andra håll i landet har våtare kommuner transporterat vatten till torra ställen.

– Exempel har vi ju från Kalmar och Öland, där man kör vatten över till Öland, säger Per Karlsson på Borås Energi och miljö.

I somras kom larm om att grundvattennivåerna på vissa ställen i landet var rekordlåga. Flera kommuner i Sjuhärad införde förbud mot att använda kommunalt vatten till att tvätta bilen och vattna i trädgården bland annat.

I bland annat Svenljunga och Tranemo har förbudet faktiskt gällt ända fram till nyligen, trots höstens intåg. Den främsta orsaken till de låga grundvattennivåerna är minskad nederbörd under vinterhalvåret de senaste åren, det är under vinterhalvåret som grundvattendepåerna byggs upp.

I Borås däremot är grundvattennivåerna på en bra nivå.

– Vi har ju en jättestor vattentäkt i form av Öresjö, eller egentligen Viskan som rinner genom sjön, bland annat, säger Per Karlsson på Borås Energi och miljö.

På andra platser i landet är läget än värre än i delar av Sjuhärad. Östra delarna av Sverige till exempel, Gotland och Öland. På Öland har läget varit så illa att man till och med har transporterat vatten i tankbilar från fastlandet och ut till ön. I somras invigdes dessutom en anläggning för att avsalta Östersjövatten.

Kan det bli aktuellt att Borås säljer vatten till mer torra kommuner?

– Det är inte så illa i Borås grannkommuner ännu, och dessutom är det en ganska komplicerad åtgärd, och då ska det verkligen vara kris om man tar till det, det finns flera andra saker man gör först, som att införa bevattningsförbud eller uppmana allmänheten till på andra sätt spara vatten, säger Per Karlsson, Borås Energi och miljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista