HERRLJUNGA

Så här luktar makten

1:27 min

Odör, stank eller doft - lukter triggar både positivt och negativt. Men hur luktar egentligen någon som har makt?

– Makt luktar nog, beroende på hur den som blir med i maktutövandet uppfattar makten, säger Niels Bredberg som är kommunchef i Herrljunga.

I veckan berättade vi om 80-årige Ralf Hultin som blev utkastad från ett kafé i Borås - eftersom han luktade för illa. Ralf fick sitta på uteserveringen istället.

Och lukter kan påverka oss mycket, både positivt och negativt. Men hur luktar egentligen makt? Vår reporter Jon Koldenius åkte till Herrljunga för att nosa på kommunens högst uppsatte tjänsteman - kommunchef Niels Bredberg som själv menar att makt nog har en speciell lukt.

– Alltså maktutövning är ju hur man påverkar andra människor, oavsett om du är chef eller inte så påverkar du andra människor genom din personlighet. Och den personligheten kanske ibland kan uppfattas i en lukt också, säger Niels Bredberg, kommunchef i Herrljunga kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista