Skylt för privat övningskörning.
Foto: Thomas Jokiniemi/Sveriges Radio
SJUHÄRAD/VÄRMLAND

Unikt åtal mot svarta bilskolor

0:40 min

För första gången väcker Ekobrottsmyndigheten nu åtal mot en svart trafikskoleverksamhet.

Åtalet gäller en man som under flera år bedrivit svarta trafikskolor i Värmland. Tidigare har mannen dömts för brott mot lagen om trafikskolor. Det har gett dagsböter men trots domen fortsatte mannen ändå sin svarta verksamhet, vilket SVT Nyheter berättat.

Nu åtalar kammaråklagare Eva Grandestedt vid Ekobrottsmyndigheten mannen istället för grovt bokföringsbrott.

– Mannen har bedrivit svart körskoleverksamhet i Värmland med omnejd, säger Eva Grandestedt.

Enligt åtalet beräknas mannens verksamhet under perioden januari 2012 till april 2016 ha haft drygt 1100 elever och intäkterna beräknas ha uppgått till dryga sju miljoner kronor.

En viktig skillnad mot andra brott som personer som bedrivit svart trafikskoleverksamhet tidigare har åtalats och dömts för, är att straffvärdet för bokföringsbrott är högre. 

– Om jag lyckas visa på den omfattning som jag har åtalat för och tingsrätten anser att det är bevisat, så är det frågan om ett mångårigt fängelsestraff. Till skillnad just från olovligt körning eller brott mot lagen om trafikskolor som ju genererar dagsböter, säger Eva Grandestedt.

I våras kunde P4 Sjuhärad, med hjälp av dold inspelnings-utrustning, avslöja hur privatpersoner - utan utbildning - tog 300 kronor i timman för att övningsköra med en lång rad kunder i Borås.

Sveriges Trafikskolors riksförbund, STR, uttalade sig då och sade att den svarta körskoleverksamheten är ett stort problem för branschen eftersom skolorna riskerar att konkurrera ut lagliga trafikskolor.

Det har slagit fast att det är ett omfattande problem, varför har rättsväsendet inte kommit åt det här?

– Omfattningen har på kort tid blivit ganska stor, vanliga polismyndigheten har jobbat med det som de har kunnat under åren men vi ser nog effekten av att polismyndigheten inte förmår fullt ut ägna sig åt all brottslighet som pågår utan måste prioritera och då har det här kanske kommit i sista hand, säger Eva Grandestedt, kammaråklagare vid Ekobrottsmyndigheten. 

Åtalet kan få stor betydelse. Det blir ett pilotfall för att se om det är en väg att gå för att komma till rätta med det utbredda problemet med svarta trafikskolor.

Branschen välkomnar åtalet.

– Vi tycker det här väldigt positivt att det kommer fram. Den här verksamheten är inte unik, säger Michael Axelsson, vice ordförande för Sveriges trafikskolors riksförbund till TT.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista