Linnea Liljegärd till vänster, här bredvid landslagskeepern Hedvig Lindahl. Foto Björn Larsson Rosvall/TT.
1 av 3
Linnea Liljegärd till vänster, här bredvid landslagskeepern Hedvig Lindahl. Foto Björn Larsson Rosvall/TT.
Nicklas Savolainen, Norrby IF.
2 av 3
Nicklas Savolainen, Norrby IF. Foto: Kristoffer Lidén
Skateboard
3 av 3
Foto: Rick Rycroft/AP
BORÅS

Hårt språk vardag i omklädningsrummet

1:39 min

Nedlåtande omdömen, fula ord och anspelningar på sex, hur snackas det egentligen i omklädningsrum och varför.

– Absolut finns det ju en jargong, Christian Jonsson, skateåkare som också jobbar i skatehallen i Knalleland i Borås.

I kölvattnet av #Metookampanjen kommer nu "Stoppa skitsnacket". Ett upprop för att stoppa machokulturen i omklädningsrum, bakom står boråsarna Iman Khalaf och Johan Lindell.

Vår reporter Kristin Holmberg drog till skatehallen i Borås för att höra hur och varför det snackas skit som det gör.

– Det är oftast så att vi som åker skateboard är lite äldre och vi har kanske ett lite grövre språk, men det är inte riktigt mot någon annan person utan för att man missar ett trick och liknande, säger Christian Jonsson.

Linnea Liljegärd, spelande tränare i fotbollslaget Bergdalen och Nicklas Savolainen, spelare i Norrby tycker båda att det är bra med kampanjen "Stoppa skitsnacket".

– Jag tror det kan vara råare bland killarna men det förekommer även bland tjejer, säger Linnea Liljegärd. Och det klart att det är en råare jargong i omklädningsrummet än vad det är i fikarummet på jobbet exempelvis.

– Om man kollar i Norrbys omklädningsrum så kan man säga att vi alltid har haft högt i tak, när det gäller fotboll, och det kan bli lite hårda ord när vi skojar med varandra, en del har svårare för det än andra, säger Nicklas Savolainen.

Vad gör man för att komma åt det då?

– Det finns så klart många frågor, även rasism och liknande, som man behöver jobba mot. Klubbarna har ett ansvar men vi spelare har också det såklart, det ska komma både uppifrån och nerifrån, säger Nicklas Savolainen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista