Nyanländ står utanför Etablerings rum hos Arbetsförmedling
1 av 2
En av de som får etableringsstöd hos arbetsförmedlingen. Foto: Noor Bolad
Nyanländ fyller en månadsredovisning
2 av 2
Nyanländ fyller en månadsredovisning. Foto: Noor Bolad

Omdiskuterat stöd till nyanlända

3:48 min

Etableringsstödet till nyanlända är omdebatterat. Vart går pengarna? P4 Sjuhärad har träffat nyanlända personer.

Fyrtioåriga Khitam har fyra barn och studerar på SFI. Khitam säger att det är en övergångstid för henne. Hon behöver ersättningen för att kunna bygga ett socialt nätverk och känna till den nya arbetsmarknaden säger hon.

Mohannad slutade med sin etableringsplan efter två år utan att kunna hitta något jobb. Sedan fick han hjälp från socialen i fem månader innan han börjar med sin utbildning och lånade pengar från CSN. 

– Det finns ingen lyx. Du kan inte göra något extra för din ersättning. Jag har varit fast i Borås i nästan fyra år för att det kostar för mycket att åka någonstans.

Gapet mellan svenskar och nyanlända kan öka
Under första året tog Mohammad Jamous etableringsersättning från arbetsförmedling och följde sin aktivitetsplan. Men efter ett år hittade han ett jobb. 

– Jag jobbat i tre år nu och betalar skatt. Första året här fick jag ersättning och det hjälpte mig att komma in på jobbmarknaden.

Pengarna hjälpte honom att kunna gå i skolan och söka jobb.

– Skulle stödet tas bort skulle det öka gapet mellan svenska medborgare och nyanlända. Det skulle också kunna göda en svart arbetsmarknad, säger han.

Runt var tionde nyanländ slutar ta etableringsstöd för att de istället får en annan inkomst det visar siffror som P4 Sjuhärad låtit arbetsförmedlingen ta fram. Etableringsersättningen är som högst 308 kronor om dagen fem dagar i veckan men där man kan få ytterligare ersättning om man har barn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista