Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås, står till höger i bild bredvid en vägg av murad småsten.
1 av 2
Tomas Stakeberg Jansson, lokalpolisområdeschef i Borås Foto: Olivia Ochoa/Sveriges Radio.
BORÅS

Ansträngt för polisen inför EU-toppmötet

Färre poliser i Sjuhärad under EU-toppmötet
1:04 min

Polisområde Älvsborg är ansträngda till det yttersta hela veckan. Anledningen är att de skickar stora resurser till Göteborg för EU-toppmötet på fredag.

På fredag är det EU-toppmöte i Göteborg och säkerhetspådraget är stort. Polisen beskriver det som en av de största insatserna i svensk historia. Från Borås och polisområde Älvsborg skickas stora resurser, redan under måndagen. 

– I princip de tillgängliga resurser vi kan släppa utan att vi gör avkall på våran ordinarie verksamhet. Men det blir väldigt ansträngt för polisområdet, säger lokalpolisområdeschef i Borås Tomas Stakeberg Jansson. 

Toppnamn till Göteborg
På mötet får statsminister Stefan Löfven sällskap av, bland många andra, EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, Frankrikes president Emmanuel Macron och Storbritanniens premiärminister Theresa May. Under mötet kommer fokus vara på rättvisa arbetsvillkor och tillväxt.

Noggranna förberedelser
Senast det var EU-toppmöte i Göteborg var 2001. Då drabbade demonstranter och polis samman i det som i efterhand kom att kallas Göteborgskravallerna. Poliserna ska nu förberedas för att liknande inte ska inträffa. 

– Vi lärde oss enormt mycket efter EU-toppmötet 2001 och utifrån det har vi bland annat tagit fram en särskild polistaktik som är nationell. Utifrån det konceptet så är vi mycket mer väl förberedda på att jobba med de här frågorna, säger Tomas Stakeberg Jansson.

Ser ni att det finns någon hotbild mot det här mötet?

– Så vitt jag vet finns det ingen hotbild mot det här mötet, annat än den generella hotbilden i samhället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".